Ziemniaki faszerowane kurczakiem

faszerowane ziemniakiZapiekane ziemniaki faszerowane kurczakiem i pieczarkami

Wariacji na temat ziemniaków jest bardzo dużo. Warzywo to jest mało doceniane przez młodych Polaków, jednak jest ono niskokaloryczne (mają dużo mniej kalorii niż makaron!) i bogate w wiele witamin (zwłaszcza witaminę C) i minerałów, dlatego nie powinniśmy o nim zapominać.

Zapiekane ziemniaki faszerowane kurczakiem i pieczarkami to świetny pomysł na niecodzienny obiad. Faktem jest, że ziemniak w całości gotuje się nieco dłużej, ale można go ugotować wcześniej, a później tylko przygotować farsz, nadziać nim ziemniaki i zapiec. Obiad będzie gotowy w zaledwie kilka chwil.

Składniki:

  • 2 bardzo duże ziemniaki
  • 1 duża lub 2 mniejsze piersi z kurczaka
  • 7-10 pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki startego sera (mozzarella lub ser żółty)
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

ziemniakiZiemniaki dokładnie wyszorować i ugotować je (bez obierania) w mocno osolonej wodzie do miękkości. Odlać i lekko wystudzić. Kurczaka wymyć, pokroić na małe kawałki (ok. 2-3 cm), zalać sosem sojowym i obsypać solą i pieprzem. Odstawić na kilka minut. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę lub niewielkie plasterki. Cebulę drobno posiekać. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju i podsmażyć na nim cebulę dodając po chwili pokrojone pieczarki. Smażyć do momentu, aż wyparuje nadmiar wody. Zdjąć je z patelni i na tej samej usmażyć kurczaka do zarumienienia na odrobinie oleju. Gdy kurczak będzie gotowy, dodać do niego z powrotem pieczarki i całość zalać śmietaną. Dodać posiekaną natkę pietruszki.

Ziemniaki przekroić wzdłuż na pół. Z każdej połówki wydrążyć miąższ ze środka w taki sposób, by na około pozostała foremka o szerokości ok. 0,5-1 cm. Miąższ ten dodać do kurczaka i pieczarek. Wszystko dokładnie razem wymieszać, doprawić do smaku. Farszem nadziewać wydrążone połówki ziemniaków. Na każdą nadzianą połówkę ziemniaka nałożyć łyżkę startego sera. Ziemniaki faszerowane kurczakiem umieścić w lekko naoliwionej formie (np. żaroodpornej).

ziemniaki faszerowane kurczakiem   ziemniaki faszerowane kurczakiem i pieczarkami

Ziemniaki faszerowane kurczakiem i pieczarkami wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika (termoobieg) i zapiec kilka minut do roztopienia się sera.

Ziemniaki podawać np. z sałatą.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
łazanki z kapustą i grzybami
Łazanki z kapustą i grzybami

Łazanki z kapustą i grzybami Latem, gdy dostępna jest młoda kapusta, uwielbiam robić łazanki z młodą kapustą, pieczarkami i papryką...

Zamknij