Muffinki jogurtowe z owocami leśnymi

Muffinki jogurtowe z owocami leśnymiMuffinki jogurtowe z owocami leśnymi

Bardzo szybkie do wykonania, wręcz ekspresowe muffinki jogurtowe z owocami, tym razem leśnymi (użyłam jeżyn, malin i porzeczek czerwonych i czarnych).

Najlepiej robić te muffinki korzystając z kubeczka po jogurcie do odmierzania proporcji. Ja miałam 150 ml kubeczek jogurtu naturalnego i wyszło mi z poniższych proporcji 18 muffinek jogurtowych z owocami (przy ok. 100 ml kubeczku wyjdzie odpowiednio 12 sztuk, należy wtedy zmniejszyć proporcje składników o 1/3).

Składniki na 18 sztuk:

  • 150 ml kubeczek jogurtu naturalnego
  • 3 kubeczki mąki pszennej (ja zmieszałam 2 kubeczki mąki pszennej i 1 kubeczek mąki kukurydzianej)
  • 1,5 kubeczka drobnego cukru do wypieków
  • 1 kubeczek oleju
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 1 szklanki owoców (mogą być mrożone)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednej misce wymieszać ze sobą jajka, olej i jogurt naturalny.

W drugiej misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia.

Połączyć ze sobą zawartość obu misek (jedynie do połączenia się składników). Wsypać owoce (mrożonych nie rozmrażać wcześniej), wymieszać delikatnie.

Ciasto nakładać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, do ok. 3/4 ich wysokości.

Muffinki jogurtowe z malinami porzeczkamiMuffinki jogurtowe z owocami

Babeczki wstawić do nagrzanego do 170-180oC piekarnika (góra-dół) i piec ok. 25 minut do tzw. suchego patyczka.

Muffinki jogurtowe z owocami wystudzić w foremce przez ok. 5 minut, po czym przełożyć do wystygnięcia na kratkę. Podawać oprószone cukrem pudrem (opcjonalnie).

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Makaron z fasolką szparagową
Makaron z fasolką szparagową i cukinią

Makaron z fasolką szparagową i cukinią w maślanym sosie tymiankowym Fasolkę szparagowa do tej pory jadałam najchętniej w towarzystwie masełka...

Zamknij