Tagliatelle z rukolą i pomidorami

tagliatelle z rukolą i pomidorami suszonymiTagliatelle z rukolą i pomidorami suszonymi

Połączenie idealne! Delikatny makaron, wyrazista rukola i lekko słone pomidory z zalewy, to wszystko posypane startym parmezanem… Brzmi i smakuje wspaniale.

Składniki na 2 porcje:

  • 160-200 g makaronu tagliatelle
  • 4 garście świeżej rukoli
  • ok. 8 sztuk suszonych pomidorów z zalewy
  • 2-3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów (zalewy)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka startego parmezanutagliatelle rukola i pomidory suszone

W dużym garnku zagotować wodę, osolić i wrzucić do niej makaron. Ugotować al dente. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany lub zmiażdżony czosnek i pokrojone w paski pomidory. Wrzucić odcedzony makaron, wymieszać. Na koniec dodać rukolę, już nie podgrzewać. Wymieszać delikatnie. Przełożyć na talerze, posypać parmezanem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
risotto szafranowe
Risotto szafranowe

Risotto szafranowe Szafran to krokus, który zna chyba każdy. Często hodujemy go w swoich ogródkach. Jednocześnie jest to najdroższa przyprawa...

Zamknij