Pasta jajeczna z mascarpone
Pasta jajeczna z mascarpone
Jajka można przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Można z nich zrobić jajecznicę, kogel mogel, omlet, jajka faszerowane, jajko na twardo, jajko na miękko, jajko w koszulce…
Tym razem zrobiłam pastę jajeczną, którą można podawać na śniadanie, lunch czy kolację, z sałatą, na tostach, bagietce lub nadziać nią puste połówki ugotowanych białek. Smak przypomina mi trochę dzieciństwo, gdyż mama często robiła nam na kolację kanapki z taką pastą jajeczną.
Pasta jajeczna z mascarpone jest bardzo delikatna w smaku. Jeśli nie posiadacie sera mascarpone, można do tego użyć majonezu. Smak będzie wtedy nieco bardziej intensywny i nie tak delikatny, jak z serkiem mascarpone.
Składniki:
- 4 jajka
- 2 łyżki serka mascarpone
- pieprz
- sól
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić lekko, obrać. Posiekać na małe kawałeczki (lub rozdrobnić widelcem). Dodać ser mascarpone (dobrze, aby jajka były lekko ciepłe jeszcze). Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie razem wymieszać.
Pastę jajeczną można ozdobić posiekanym szczypiorkiem, koperkiem bądź pomidorami czy rzodkiewką. Lekko schłodzić przed podaniem.
Pasta jajeczna świetnie smakuje ze świeżym pieczywem.
Do pasty jajecznej pasuje wiele dodatków: szynka, wędzony łosoś, szczypiorek, rzodkiewki, koperek, a nawet tuńczyk, makrela, pieczarki. Powyższy przepis może stanowić bazę, z której możecie wyczarować wiele swoich ulubionych smaków.
Smacznego!