Omlet z cukinią

 Omlet z cukiniąOmlet z cukinią, pomidorami i szczypiorkiem

Świetna propozycja na śniadanie lub drugie śniadanie. Omlet z cukinią, z dodatkiem pomidorów i szczypiorku to alternatywa dla zwykłej jajecznicy.

Składniki na 2 porcje:

  • 4 małe jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 cukinii
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki startego sera (np. cheddar, parmezan) – opcjonalnie
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Jajka wbić do miski, wlać mleko i wsypać mąkę, dodać sól i pieprz. Roztrzepać wszystko widelcem tak, aby masa była jednolita.

Do masy jajecznej dodać posiekany szczypiorek oraz startą na tarce o grubych oczkach cukinię (bez obierania jej). Wszystko razem wymieszać widelcem.

Na patelni o średnicy ok. 20 cm roztopić masło i na gorące wlać masę jajeczną. Cukinię rozprowadzić po całej patelni, by równomiernie się ułożyła. Gdy po bokach masa jajeczna zacznie się ścinach, delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką przesuwać ją w ten sposób, aby płynna część omletu wyleciała bezpośrednio na patelnię i też się ścinała.

Następnie na wierzch ułożyć pokrojone pomidorki (opcjonalnie posypać startym serem) i smażyć omlet około minuty do czasu, aż spód się zarumieni, a wierzch zetnie (lekko powinien być nadal wilgotny).

Omlet z cukinią i pomidoramiOmlet z cukinią, szczypiorkiem i pomidorami

Szeroką łopatką złożyć omlet na pół i po 15 sekundach zsunąć na talerz.

Omlet z cukinią podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
Sałatka z soczewicą i dynią
Sałatka z soczewicą i dynią

Sałatka z soczewicą, dynią i twarogiem Czas na kolejne zmiany, wprowadzenie nowego produktu do diety i do bloga - soczewicy....

Zamknij