Sernik kajmakowy
Sernik kajmakowy
Najlepszy sernik kajmakowy, jaki można sobie wyobrazić! Jest po prostu obłędny! Idealnie słodki, o perfekcyjnej konsystencji, z przepysznym słodko-słonym maślanym spodem i słodką karmelową polewą… Czy może być coś piękniejszego niż kawałek tego sernika? Chyba nie! Od dziś to mój ulubiony sernik kajmakowy.
Bardzo lubię kajmak, mogę go wyjadać łyżeczką z puszki 🙂 Wcześniej robiłam już wypieki na bazie kajmaku: tort kajmakowy, tort bezowy kajmakowy, babeczki kajmakowe, czy ciasto kajmakowe. Sernik kajmakowy jednakże jest mniej słodki niż powyższe przepisy i robi się go niemal ekspresowo!
Składniki na spód:
- 200 g ciastek owsianych w czekoladzie
- 70 g orzeszków ziemnych solonych
- 50 g masła
Masło roztopić w rondlu. Ciastka i orzeszki rozdrobnić na proszek (najlepiej jest to zrobić używając malaksera), dodać je do ciepłego masła, wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Spód tortownicy o średnicy ok. 26 cm (można użyć mniejszej, moja w ostatniej chwili się zepsuła, więc użyłam większej) wyłożyć papierem do pieczenia, wypuścić go na zewnątrz obręczy. Ciastka z masłem wysypać do tortownicy, rozłożyć równomiernie na spodzie, wyrównać, lekko uklepać i wstawić do lodówki na czas robienia masy serowej.
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera twarogowego (może być z wiaderka, ale musi być dobrej jakości)
- 3/4 puszki gotowej masy kajmakowej (puszka o wadze ok. 510 g)
- 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Umieścić je w misce i krótko zmiksować (mikserem na najniższych obrotach) do połączenia się składników. Nie miksować długo, by nie napowietrzyć masy, która podczas pieczenia urośnie, a następnie opadnie i popęka.
Masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód.
Sernik kajmakowy wstawić do nagrzanego do 170oC (góra-dół) piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do ok. 120oC. Piec ok. 1,5 godziny, aż wierzch sernika będzie ścięty.
Sernik kajmakowy wystudzić, po czym schłodzić w lodowce przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc).
Składniki na polewę kajmakową:
- 1/4 puszki masy kajmakowej
- 2 łyżki mleka
Kajmak razem z mlekiem podgrzać w garnuszku, a następnie rozprowadzić polewę na serniku.
Ponadto:
- 2 garście orzeszków ziemnych solonych
Orzeszki podprażyć krótko na suchej patelni, posypać nimi wierzch sernika kajmakowego. Słone orzeszki to świetne przełamanie słodyczy dla kajmaku, co mi osobiście bardzo odpowiada.
Sernik kajmakowy najlepiej jest wyjąć godzinę wcześniej, przed podaniem.
Smacznego!