Sernik gotowany

Sernik gotowanySernik gotowany

Jest to najlepszy sernik gotowany, jaki kiedykolwiek robiłam. Robię go dość często, bo uwielbiam jego smak. Sernik gotowany jest, jak sama nazwa wskazuje, gotowaną masą serową na klasycznym pieczonym spodzie.

Składniki na spód:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru drobnego lub cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 g cukru waniliowego (opcjonalnie)

Wszystkie składniki ciasta zagnieść tworząc jednolitą masę. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na cienki placek (do formy o wymiarach ok. 25×30 cm), przełożyć do blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 170oC piekarnika, piec ok. 20 minut (do zezłocenia). Jeśli macie dwie podobnej wielkości blaszki – można je piec jednocześnie używając funkcji termoobieg. Jeśli nie – placki należy upiec jeden po drugim. Placki wystudzić.gotowany sernik

Składniki na masę serową:

  • 1 kg zmielonego twarogu lub sera w wiaderku
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka bakalii, np. rodzynek, posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
  • 1 budyń waniliowy

Masło rozpuścić w rondlu, wystudzić. Ser, jajka i cukier wymieszać ze sobą, dodać do wystudzonego masła i całość zagotować. Do gotującej się masy dodać budyń, energicznie wymieszać i cały czas mieszając gotować ok. 2-3 minut. Wsypać posiekane drobniej orzechy i rodzynki, wymieszać i gorącą jeszcze masę wylać na jeden blat upieczonego ciasta, przykrywając drugim blatem.

Ponadto:

  • 1-1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (ewentualnie można wymieszać z mleczną)
  • 50 g masła

Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej i płynną polewą polać wierzchni blat sernika.

Sernik gotowany wystudzić i dobrze schłodzić przed podaniem (najlepszy jest następnego dnia po przygotowaniu).

Zapraszam do wypróbowania pozostałych SERNIKÓW dostępnych na blogu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
tort kajmakowy
Tort kajmakowy

Tort kajmakowy na orzechowym biszkopcie Tort kajmakowy: orzechowe blaty biszkoptu, nasączone kawą i likierem, przełożone masą śmietanowo-kajmakową i do tego...

Zamknij