Risotto z burakami pieczonymi
Risotto z burakami pieczonymi
Było już pęczotto z burakami, więc pora na podobne danie z wykorzystaniem ryżu – risotto z burakami, tym razem pieczonymi 🙂
Buraki należy wcześniej upiec w piekarniku (każdy osobno owinięty w folię aluminiową, ok. 1 godziny w ok. 200oC). Opcjonalnie można użyć gotowych, ugotowanych już buraków dostępnych w sklepach, jednak smak będzie nieco gorszy, gdyż podczas gotowania buraki tracą wiele smaku, koloru, ale i także witamin i składników mineralnych.
Ja wykorzystałam ostatnie buraki z ogródka mojej mamy, ich kolor, smak i aromat to poezja!
Do dania można dodać świeży rozmaryn lub tymianek. Risotto z burakami świetnie pasuje do dań mięsnych lub rybnych. U nas stanowiło samodzielny, wegetariański posiłek.
Składniki na 2 porcje:
- 3/4 szklanki ryżu do risotto
- ok. 700 ml bulionu
- 50 ml wina czerwonego wytrawnego
- 1/2 cebuli
- 2-3 pieczone buraki
- 1/4 szklanki startego sera parmezan
- 2 łyżki masła
- oliwa
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- świeżo mielony pieprz
Bulion podgrzewać cały czas na małym ogniu.
W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła. Na tłuszczu poddusić posiekaną drobno cebulkę. Po 1-2 minutach wsypać suchy ryż i smażyć razem ok. 2 minut. Zalać wszystko winem, a gdy odparuje, wlać pierwszą łyżkę gorącego bulionu. Gdy płyn wyparuje niemal w całości, wlać kolejną porcję bulionu, co chwilę mieszając danie. Tak postępować aż do ostatniej porcji bulionu. Wraz z ostatnią porcją bulionu dodać pokrojone lub starte na tarce buraczki oraz sok z cytryny. Doprawić do smaku.
Risotto z burakami zdjąć z ognia, dodać łyżkę masła i starty parmezan, wymieszać. Wykładać na talerze, podawać od razu.
Smacznego!