Risotto z burakami pieczonymi

Risotto z burakami pieczonymiRisotto z burakami pieczonymi

Było już pęczotto z burakami, więc pora na podobne danie z wykorzystaniem ryżu – risotto z burakami, tym razem pieczonymi 🙂

Buraki należy wcześniej upiec w piekarniku (każdy osobno owinięty w folię aluminiową, ok. 1 godziny w ok. 200oC). Opcjonalnie można użyć gotowych, ugotowanych już buraków dostępnych w sklepach, jednak smak będzie nieco gorszy, gdyż podczas gotowania buraki tracą wiele smaku, koloru, ale i także witamin i składników mineralnych.

Ja wykorzystałam ostatnie buraki z ogródka mojej mamy, ich kolor, smak i aromat to poezja!

Do dania można dodać świeży rozmaryn lub tymianek. Risotto z burakami świetnie pasuje do dań mięsnych lub rybnych. U nas stanowiło samodzielny, wegetariański posiłek.

Składniki na 2 porcje:

  • 3/4 szklanki ryżu do risotto
  • ok. 700 ml bulionu
  • 50 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 1/2 cebuli
  • 2-3 pieczone buraki
  • 1/4 szklanki startego sera parmezan
  • 2 łyżki masła
  • oliwa
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Bulion podgrzewać cały czas na małym ogniu.

W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła. Na tłuszczu poddusić posiekaną drobno cebulkę. Po 1-2 minutach wsypać suchy ryż i smażyć razem ok. 2 minut. Zalać wszystko winem, a gdy odparuje, wlać pierwszą łyżkę gorącego bulionu. Gdy płyn wyparuje niemal w całości, wlać kolejną porcję bulionu, co chwilę mieszając danie. Tak postępować aż do ostatniej porcji bulionu. Wraz z ostatnią porcją bulionu dodać pokrojone lub starte na tarce buraczki oraz sok z cytryny. Doprawić do smaku.

Risotto z burakami zdjąć z ognia, dodać łyżkę masła i starty parmezan, wymieszać. Wykładać na talerze, podawać od razu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Zupa krem z selera naciowego i groszku
Krem z selera naciowego

Zupa krem z selera naciowego i groszku Bardzo zdrowa, dietetyczna zupa krem z selera naciowego z dodatkiem zielonego groszku. Krem...

Zamknij