Pasta jajeczna z szynką
Pasta jajeczna z szynką
Gdy nie ma pomysłu na kolację, pasta jajeczna z szynką to świetny dodatek do kanapek. Kanapki przez to nie są nudne i z pewnością posmakują każdemu, kto lubi jajka. Wcześniej robiłam pastę jajeczną z mascarpone, tym razem nieco zmodyfikowana wersja, ale równie pyszna. Pasta jajeczna z szynką świetnie nadaje się zarówno na śniadanie, lunch do pracy czy na lekką kolację.
Składniki:
- 5 jajek
- 5 plastrów dobrej szynki
- 1-2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Jajka ugotować na twardo w lekko osolonej wodzie (aby skorupki nie pękały). Ostudzić, obrać i pokroić je bardzo drobno w kosteczkę. Szynkę pokroić w cieniutkie paseczki lub kosteczkę. Jajka połączyć z szynką dodając szczyptę soli i świeżo zmielony pieprz oraz majonez. Jajka rozdrobnić widelcem, by powstała z nich pasta jajeczna.
Do środka pasty jajecznej można dodać posiekany drobno szczypiorek lub koperek.
Pastę jajeczną z szynką schłodzić kilkanaście minut w lodówce. Podawać ze świeżym ulubionym pieczywem lub z grzankami. Można ją również ułożyć na listkach sałaty (np. na małych listkach cykorii) i podać jako małą przekąskę (nie w formie kanapek, a w formie łódeczek). Pomidorki koktajlowe, rzodkiewka to również świetny dodatek do pasty jajecznej z szynką.
Smacznego!