Naleśniki ze szpinakiem i ricottą

Naleśniki ze szpinakiem i ricottąNaleśniki ze szpinakiem i ricottą zapiekane w sosie pomidorowym

Genialne danie obiadowe lub kolacyjne. Smaczne, zdrowe i wbrew pozorom szybkie do wykonania.

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą, zapieczone pod sosem pomidorowym posmakują każdemu!

Do dania można użyć świeżego szpinaku, należy go wcześniej chwilę podsmażyć na patelni i odparować z niego nadmiar wody. Ja tym razem użyłam szpinaku mrożonego.

Składniki:

  • 4 naleśniki (z ulubionego przepisu)
  • 150 g mrożonego szpinaku (u mnie w liściach, ale opcjonalnie może być też rozdrobniony)
  • 60 g ricotty
  • 1 małe jajko
  • 1 mały ząbek czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody. Dodać do niego ricottę, czosnek, jajko i przyprawy, wymieszać.

Nadzieniem posmarować usmażone wcześniej naleśniki, zwinąć w roladki. Naleśniki ze szpinakiem i ricottą ułożyć w naoliwionym naczyniu żaroodpornym.

Składniki na sos pomidorowy:

  • ok. 300 ml passaty pomidorowej
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • bazylia, oregano (świeże lub suszone)
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • 100 g mozzarelliNaleśniki ze szpinakiem, ricottą

W rondlu na oliwie zeszklić przeciśnięty czosnek, wlać pomidory, zagotować, dodać przyprawy. Gotować, aż sos zgęstnieje (ok. 10 minut).

Sosem pomidorowym polać naleśniki ze szpinakiem i ricottą.

Danie zapiekać w piekarniku przez ok. 20 minut w 200oC, na 5 minut przed końcem pieczenia, posypać startą mozzarellą.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką Przepyszne, banalne w wykonaniu kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką to numer jeden na...

Zamknij