Naleśniki z łososiem i szpinakiem

naleśniki z łososiem i szpinakiemNaleśniki z łososiem i szpinakiem zapiekane

Danie lekkostrawne, bardzo zdrowe i bardzo smaczne. Dla wielbicieli ryb i zdrowego szpinaku – to połączenie na pewno Wam zasmakuje.

Po łososiu zapiekanym w cieście francuskim nabrałam ochoty na kontynuację gotowania dań z tymi dwoma składnikami. Naleśniki z farszem są niesamowite. Co ważniejsze – robi się je bardzo szybko (no dobra – usmażenie naleśników trochę zajmuje, ale można usmażyć jednego dnia więcej, a później kombinować z farszami).

Z poniższego przepisu wyjdzie ok. 4-6 sztuk naleśników z łososiem i szpinakiem.

Składniki na naleśniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki gazowanej wody
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki oliwy lub oleju

Jajka roztrzepać (lub zmiksować) z solą, dolać do nich olej, wodę i mleko, wsypać przesianą mąkę i wszystko razem dokładnie połączyć (by nie było grudek). Ciasto na naleśniki odstawić, aby odpoczęło, na jakieś 30 minut. Po tym czasie na patelni smażyć cienkie naleśniki. Nie ma potrzeby używania oleju na patelnię (poza pierwszym naleśnikiem), gdyż jej dodatek w środku sprawi, że naleśniki nie będą przywierały do dna (przy gorszych patelniach niestety może to nie zadziałać).

Składniki na farsz:

  • 200 g fileta z łososia (świeżego)
  • 400-500 g szpinaku (świeżego lub mrożonego w liściach)
  • 100 g sera feta
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • garść startego sera parmezan
  • sól
  • pieprz

szpinak z łososiemFilet z łososia wymyć i pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić szpinak (mrożony – bez wcześniejszego rozmrażania). Odparować z niego nadmiar wody. Dodać przeciśnięte ząbki czosnku, a także pokrojone w kawałki łososia. Chwilę podsmażyć (2-3 minuty). Całość doprawić dodając sól, pieprz, gałkę muszkatołową, a pod koniec duszenia (które powinno być jak najkrótsze) – śmietankę kremówkę (zamiast kremówki można dodać śmietanę 12% lub 18%).

Na naleśniki nakładać ok. 3 łyżki farszu ze szpinaku i łososia. Posypać pokruszonym serem feta i zawijać (dowolnie, ja to zrobiłam w rulony).

Naleśniki z łososiem i szpinakiem układać w naoliwionej formie żaroodpornej. Na nie nałożyć gęstą śmietanę i posypać startym serem, np. parmezan. Naleśniki z łososiem i szpinakiem wstawić do nagrzanego do ok. 170oC piekarnika i zapiec przez ok. 15-20 minut.

Świetnie smakują polane sosem beszamelowym, zamiast zwykłej śmietany.

Naleśniki z łososiem i szpinakiem podawać gorące.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Sałatka ze szpinakiem i twarogiem
Sałatka ze szpinaku i twarogu

Sałatka ze szpinaku i twarogu z pomidorami Szybka i bardzo zdrowa sałatka z wykorzystaniem szpinaku i twarogu oraz pomidorów. Całość...

Zamknij