Kotlety rybno-ziemniaczane
Kotlety rybno-ziemniaczane
Kupiłam rybę, filety z dorsza. Mój T. na jej widok znów zrobił kwaśną minę… Postanowiłam więc Go mile zaskoczyć i przygotowałam kotlety rybno-ziemniaczane. Zjadł ze smakiem, aż się oblizywał 🙂
Kotlety rybno-ziemniaczane to również dobry sposób na wykorzystanie niezjedzonej grillowanej ryby z poprzedniego dnia. W przepisie użyłam surowej ryby, jednakże również można danie przygotować z rybą gotowaną lub grillowaną.
Wcześniej robiłam inne kotlety rybne, z dodatkiem marchewki. Te są nieco inne, mniej intensywne w smaku (mowa o rybie), delikatniejsze.
Składniki:
- 350 g filetów z ryby (u mnie dorsz)
- 500 g ziemniaków
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 jajko
- 1 łyżka posiekanych kaparów (opcjonalnie)
- sól (ok. 1/2 łyżeczki)
- pieprz
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Rybę pozbawić ewentualnych ości i zmielić w malakserze.
Ziemniaki połączyć z rybą, ziołami, przyprawami i jajkiem. Dokładnie wymieszać. Lekko zwilżonymi dłońmi formować kotlety.
Ponadto:
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
Kotlety obtaczać z każdej strony w bułce tartej. Na rozgrzaną patelnię wlać olej, lekko zmniejszyć grzanie, by kotlety nie spaliły się z zewnątrz. Kotlety rybno-ziemniaczane smażyć po ok. 5 minut z każdej strony.
Podawać gorące z ulubionymi dodatkami (np. frytki, puree ziemniaczane, pieczone ziemniaki, surówki).
Smacznego!