Kuskus z burakami
Kuskus z burakami i fetą
Sałatka z kuskus z burakami i fetą może stanowić osobne danie, ale może być też dodatkiem do obiadu, np. polędwiczek, kotletów czy ryb. Można je zrobić na ciepło (podobnie jak pęczotto z burakami), jak i na zimno w formie sałatki z kaszą kuskus. Kuskus z burakami to bardzo zdrowe połączenie, a zarazem bardzo smaczne. Oba produkty mają ogromną ilość witamin i minerałów potrzebnych dla naszego zdrowia. Poza tym oba produkty dostępne są w sklepach przez cały rok, a nie tylko w sezonie.
Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy kuskus
- 2 buraki
- 150 g sera feta
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu balsamicznego
- sól
- pieprz
Buraki ugotować do miękkości lub upiec. W niektórych sklepach można kupić już ugotowane, zamknięte w folii buraki, jest to duże ułatwienie i można z niego skorzystać. Buraki pokroić w kostkę o boku ok. 0,5-1 cm. Kaszę kuskus wsypać do miseczki i zalać wrzątkiem ok. 0,5 cm ponad powierzchnię kaszy. Lekko posolić (można też zalać bulionem). Odstawić do napęcznienia. Ser feta pokroić w kostkę wielkości podobnej do pokrojonych buraków. Ser feta wymieszać z burakami dodając pietruszkę, sok z cytryny, oliwę i świeżo zmielony pieprz.
Napęczniałą kaszę dodać do buraków i fety i całość dokładnie ze sobą wymieszać, w razie konieczności doprawiając do smaku. Chcąc podać kuskus z burakami na ciepło, należy nie studzić zbytnio buraków i połączyć je z gorącą jeszcze kaszą. Jako sałatkę kuskus z burakami na zimno – całość należy schłodzić przed podaniem.
Smacznego!