Pasta z tuńczyka z jajkiem
Pasta z tuńczyka z jajkiem
Bardzo smaczna pasta z tuńczyka z jajkiem i ogórkiem konserwowym. Świetna na lekką kolację czy na lunch. Do zrobienia w zaledwie kilkanaście minut, a ma bardzo dobry smak.
Tuńczyk to ryba zawierająca dużo witaminy D i A, dzięki czemu chroni nasze kości i nasz zmysł wzroku. Ponadto ma wiele kwasów omega-3, czyli dba też o nasze serca.
Tuńczyk świetnie się komponuje z delikatnymi jajkami oraz z nieco ostrymi dodatkami dla przełamania smaku.
Jest to alternatywa do pasty z makreli, którą również uwielbiam i drugiej – bez dodatku ryby – pasty jajecznej.
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 jajka
- 1 ogórek konserwowy
- 1 cebulka szalotka
- 8 oliwek czarnych (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka majonezu
- 1/3 łyżeczki ostrej musztardy
- sól
- pieprz
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, bardzo drobno posiekać; można rozdrobnić widelcem. Tuńczyka dokładnie odsączyć z płynu i przerzucić do miski z jajkiem, rozdrobnić nieco widelcem. Ogórka, oliwki i szalotkę drobno posiekać, dodać do tuńczyka i jajka. Do całości dodać majonez i musztardę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pastę z tuńczyka z jajkiem schłodzić kilkanaście minut w lodówce.
Podawać ze świeżym pieczywem (bynajmniej jak dla mnie – na takim smakuje najwyborniej), można posypać posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!