Sałatka z buraków i rukoli

carpaccio z burakówSałatka z buraków i rukoli

To, że buraki są zdrowe, pisałam już przy kremie z buraków. Tam też znajdziecie przepis, jak upiec buraki, aby zachowały swój naturalny, najlepszy smak i aromat. Tutaj prezentuję wersję na zimno – sałatka z buraków.

Jest to podobna wersja do sałatki z buraków i sera feta, równie smaczna i zdrowa.

Składniki na 2 porcje:

  • 2-3 buraki
  • 4 garście rukoli
  • kilka orzechów włoskich (można zastąpić orzeszkami pinii)

Upieczone, obrane buraki kroimy na cieniutkie plastry i układamy na talerzu. Wymytą i osuszona rukolę kładziemy na środku. Posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

Składniki na dressing:sałatka z buraków i rukoli

  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek (może być smakowa)
  • sól
  • pieprz

Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Polewamy sałatkę z buraków.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Makaron z dynią i szynką parmeńską
Makaron z dynią i szynką parmeńską

Makaron z dynią i szynką parmeńską Pomysł na smaczny obiad z wykorzystaniem dyni - królowej jesieni :) Makaron z dynią...

Zamknij