Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem
Bardzo ciekawe danie, bardzo syte. Jest trochę podobne do lasagne z mięsem, ale smak jest jednak inny. Kluczową rolę grają tu ziemniaki, a w połączeniu z mięsem i pysznym sosem tworzą niesamowite danie, którym naje się cała rodzina.
Składniki:
- 600-800 g ziemniaków
- 250-350 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wołowe)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- tymianek
- sól
- pieprz
Ziemniaki wymyć, obrać i pokroić je na grube plastry (ok. 0,5-1 cm). Mięso mielone wymieszać z posiekaną cebulką i czosnkiem a także z przyprawami. Żaroodporne naczynie wysmarować cienką warstwą oliwy. Na dno ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków, posolić je, na nie wyłożyć mięso mielone (mięso mielone można wcześniej podsmażyć na patelni, ja tym razem tego nie robiłam). Na wyłożone mięso znów wykładamy warstwę ziemniaków, posypujemy solą i na to warstwa mięsa i tak do wyczerpania się składników. Całość zalewamy sosem beszamelowym, który w tym wypadku jest nieco bardziej wodnisty niż tradycyjny.
Składniki na sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 700 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Sos przyrządzamy według tego przepisu. Polewamy nim zapiekankę ziemniaczaną i wstawiamy danie do nagrzanego do 190oC piekarnika (termoobieg). Zapiekankę ziemniaczaną pieczemy tak długo, aż ziemniaki będą miękkie (u mnie ok. 40-45 minut). Przed końcem pieczenia można zapiekankę ziemniaczaną posypać startym serem i zapiec, aby ser się rozpuścił.
Zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i beszamelem podawać z dowolną sałatą.
Smacznego!