Tarta z budyniem i owocami
Krucha tarta z budyniem i świeżymi owocami
Idealne kruche, maślane ciasto, własnoręcznie sporządzony, słodziutki, odpowiednio gęsty budyń i mix świeżych sezonowych owoców… Wspaniały pomysł na lato. Tarta z budyniem i owocami wygląda i smakuje wyśmienicie.
Jeśli liczycie kalorie, proponuję skorzystać z przepisu na tą tartę. Ale ten budyń… poezja smaku i chyba nie muszę Was namawiać do zrobienia go?!
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Wszystkie składniki zagnieść szybko ze sobą. Nie ugniatać zbyt długo. Ulepić kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie przygotować budyń.
- 1/2 litra mleka
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 1/2 szklanki cukru
1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem. Pozostałą ilość mleka wymieszać dokładnie z mąką i żółtkami tak, aby nie było grudek. Masę tą wlać na gotujące się mleko i szybko i energicznie mieszać. Zagotować i gotować ok. 2-3 minut na wolnym ogniu. Odstawić do wystygnięcia.
Do tarty z budyniem można użyć gotowego (z proszku), kupnego budyniu, jednak musi on być bardzo dobrej jakości. Ja próbowałam zrobić ze zwykłym, kupnym budyniem i okazało się to być fiaskiem, ponieważ po wystygnięciu budyń za każdym razem robił się wodnisty. Co więcej – budyń zrobiony samodzielnie jest o niebo lepszy!!
Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki na ok. 3 mm okrągły placek (można to zrobić np. na folii aluminiowej, dzięki czemu łatwiej będzie przenieść później rozwałkowane ciasto do formy). Plackiem wylepić formę (moja o średnicy 28 cm) nie zapominając o jej brzegach. Jeśli forma jest przywieralna, wcześniej wysmarować ją masłem i obsypać mąką. Dno ciasta ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia a na niego wysypać suchą fasolę (na całe dno). Dzięki temu ciasto podczas pieczenia nie będzie się wybrzuszało. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (opcja góra-dół), po czym obniżyć temperaturę do 180-190oC. Piec ok. 10-13 minut. Po tym czasie zdjąć z ciasta papier z fasolą. Można też posmarować białkiem pozostałym z ciasta dno tarty. Wstawić znów do piekarnika i piec kolejnych 10-15 minut do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić.
Na tartę wylać wystudzony budyń.
Ponadto:
- świeże owoce: truskawki, czereśnie, jagody, porzeczki, agrest, morele, maliny
Na tartę z budyniem wykładać świeże owoce.
Zamiast tarty z budyniem z tego przepisu, można zrobić tartę z bitą śmietaną i owocami. W tym wypadku zamiast budyniu wystarczy ubić ok. 250 ml śmietany kremówki z 1-2 łyżkami cukru pudru, a dalej postępować według przepisu.
Tartę z budyniem schłodzić w lodówce przed podaniem.
Pozostałe białka można wykorzystać na inne przepisy.
Smacznego!