Gulasz z indyka z warzywami

gulasz z indykaGulasz z indyka z warzywami

Danie bardzo proste, bardzo smaczne i zdrowe. Gulasz z indyka z warzywami szybko się przyrządza i szybko się go zjada 😉

Indyk ma mało kalorii, mało tłuszczu, jest lekkostrawny. Ma natomiast sporą zawartość białka. W połączeniu z ulubionymi warzywami stanowi wspaniałe danie, które można podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami.

Składniki:

  • 350 g piersi z indyka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 mała cukinia
  • garść suszonych grzybów (opcjonalnie) lub kilka pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 litra bulionu
  • olej
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz

gulasz z indyka z warzywamiPierś z indyka wymyć, pokroić w mniejsze kawałki (paski), zalać sosem sojowym, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na pół godziny.

Paprykę i cukinię wymyć. Z dużej cukinii zdjąć skórę i wydrążyć pestki, z małej nie trzeba. Cukinię pokroić w kostkę lub paski. Z papryki wyjąć gniazdo nasienne, pokroić w paski.

Grzyby zalać wrzącą wodą, obgotować, wylać wodę i znów zalać wodą, zagotować. Wodę z tych grzybów można użyć jako bulion do dania.

W głębokiej patelni rozgrzać olej i wrzucić na nią indyka, smażyć do zarumienienia, po czym zdjąć z patelni i na tą samą wlać olej i wrzucić posiekaną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodać paprykę, przesmażyć razem chwilę, po czym zalać częścią (ok. 1/2 szklanki) bulionu. Dorzucić cukinię i pokrojone na mniejsze kawałki odcedzone grzyby (lub obrane i posiekane pieczarki), chwilę razem dusić. Po ok. 5-8 minutach (w zależności od wymaganej miękkości warzyw) wrzucić odłożonego indyka, wlać resztę bulionu, w razie konieczności dodać go więcej. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i dusić razem ok. 2-3 minut.

Gulasz z indyka z warzywami bardzo dobrze smakuje z dodatkiem kaszy lub ryżu.

Zamiast indyka, do dania można dodać kurczaka (jeśli chcecie pozostać przy zdrowym drobiu), ale można również dać inny rodzaj mięsa, np. szynkę wieprzową. Wtedy szynkę należy dłużej dusić, by była miękka.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
zupa serowa
Zupa serowa

Zupa serowa z pulpecikami Miałam ochotę na coś nieco słonego, ale i sycącego. Miałam mięso mielone, więc wymyśliłam, że zrobię...

Zamknij