Tarta z borówkami

tarta z borówkamiTarta z borówkami

Wspaniałe kruche, cieniutkie ciasto i słodkie borówki to zestaw idealny na wiosenne i letnie popołudnia. Tarta z borówkami nie jest trudna do przygotowania, ale efekt jest zachwycający! Deser jest lekki, bo ciasto jest bardzo cienkie, a większość to świeże owoce.

Składniki na kruche ciasto:

  • 145 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • płaska łyżeczka cukru pudru
  • 40 ml mleka
  • 1 żółtko
  • pół łyżeczki soli

Ponadto:

  • 450-500 g borówek (mogą być też inne owoce, np. maliny, jagody)
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżka bułki tartej

tarta z borowkamiWszystkie składniki szybko, ale dokładnie, zagnieść. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć folią i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok. 2 godziny. W tym czasie wymyć i osuszyć owoce i wymieszać je z cukrem pudrem. Do bardziej kwaśnych owoców polecam dodać nieco więcej cukru. Formę do tarty (o średnicy do 28 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Ciasto rozwałkować na cienkie koło o średnicy ok. 30 cm (więcej niż średnica formy), w razie potrzeby podsypać lekko mąką, wyłożyć nim formę, zagiąć na brzegach. Spód lekko nakłuć widelcem (wchłonie nadmiar soku z owoców). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (bez termoobiegu) i podpiec ok. 5-10 minut (można na ciasto wyłożyć papier do pieczenia a na niego wysypać suchą fasolę, wtedy ciasto nie wybrzuszy się). Po tym czasie tartę wyjąć i wysypać spód bułką tartą, wyłożyć na nią owoce i piec ok. 20-25 minut. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Tarta z borówkami może stać w temperaturze pokojowej przez kilka następnych dni.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
kandyzowana skórka pomarańczowa
Kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczy Uważam, że samodzielnie wykonana kandyzowana skórka pomarańczy jest najlepsza. I szczerze przyznam, że długo zwlekałam ze zrobieniem...

Zamknij