Śledzie z buraczkami

śledzie w buraczkachŚledzie z buraczkami

To połączenie kiedyś wydawało mi się dość intrygujące i zaskakujące. Od kilku jednak lat często robię śledzie z buraczkami, czy to na Święta czy nawet w ciągu roku. Połączenie śledzia z buraczkami jest wyborne! Oba produkty idealnie do siebie pasują.

Składniki:śledzie i buraczki

  • 5 filetów śledziowych a’la Matjas
  • 3 buraki
  • 1 jabłko
  • 1 mała cebula czerwona
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • pieprz

Filety śledziowe zalać zimną wodą i moczyć je przez ok. 2 godziny, w międzyczasie zmieniając chociaż raz wodę na świeżą.

Buraki wyszorować (nie obierać), każdego osobno owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze ok. 200oC przez minimum godzinę (czas uzależniony jest od wielkości buraków). Buraki można również ugotować, ale te pieczone w piekarniku są o niebo lepsze. W sklepach dostępne są też już ugotowane buraki (w folii zamkniętej próżniowo). Jest to ułatwienie i dużo przyspiesza pracę nad śledziami z buraczkami 🙂śledzie z buraczkami

Buraki wystudzić, obrać, pokroić w drobną kostkę.

Jabłko obrać, usunąć z niego gniazdo nasienne i również pokroić w małą kosteczkę.

Zarówno buraki jak i jabłko można zetrzeć na tarce o grubych oczkach zamiast kroić je w kosteczkę – jak kto woli.

Cebulkę drobno posiekać.

Śledzie odsączyć z wody, dokładnie osuszyć i pokroić je w paski lub kostkę.

śledzie z buraczkami w ziemniakuWszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać je ze sobą dodając majonez (można go pominąć na korzyść śmietany) oraz świeżo zmielony pieprz.

Śledzie z buraczkami odstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki się „przegryzły”. Według mnie najlepsze są dopiero następnego dnia po przygotowaniu.

Śledzie z buraczkami świetnie pasują też jako nadzienie do dużego ciepłego ziemniaka ugotowanego w mundurku.

Polecam też pozostałe przepisy z wykorzystaniem śledzi.

Smacznego!

 

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
Pęczotto ze szparagami i cukinią
Pęczotto z cukinią i szparagami

Pęczotto z cukinią i szparagami Zdrowie! Zdrowie! I jeszcze raz - Zdrowie! Pęczotto z cukinią i szparagami to samo zdrowie....

Zamknij