Sałatka ze szpinakiem i figami

Sałatka ze szpinakiem i figamiSałatka ze szpinakiem i figami

Rewelacyjne połączenie smaków! Szpinak, rukola, słodkie figi, wyraźny ser kozi, chrupiące orzeszki… całość polana dressingiem… Rozkosz dla podniebienia! Sałatka ze szpinakiem i figami to wykwintne danie, które z pewnością Wam posmakuje. Mnie ta sałatka zachwyciła i na pewno zrobię ją jeszcze nie raz.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 garście młodego szpinaku
  • 2 garście rukoli
  • 2 dojrzałe figi
  • 2 garście orzeszków ziemnych niesolonych (można zastąpić orzeszkami pinii)
  • 100 g sera koziego (można zastąpić białym twarogiem)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Rukolę i szpinak wypłukać pod bieżącą wodą dokładnie i osączyć z wody. Skropić lekko oliwą i posolić delikatnie (żeby listki nieco zmiękły), wymieszać i ułożyć na talerzach.

Figi wymyć, pokroić w ćwiartki lub ósemki, dodać do sałatki.

Orzeszki ziemne podprażyć krótko na suchej patelni do lekkiego zbrązowienia, przestudzone dodać do sałatki.

Ser kozi pokroić lub pokruszyć, ułożyć na sałatce.Sałatka ze szpinakiem, figami

Składniki na dressing:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli i pieprzu

Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać (najlepiej przełożyć do małego słoiczka, zamknąć i wstrząsnąć mocno). Dressingiem polać sałatkę ze szpinakiem i figami. Podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Pęczotto ze szparagami i cukinią
Pęczotto z cukinią i szparagami

Pęczotto z cukinią i szparagami Zdrowie! Zdrowie! I jeszcze raz - Zdrowie! Pęczotto z cukinią i szparagami to samo zdrowie....

Zamknij