Galaretki truskawkowe

Galaretki truskawkoweGalaretki truskawkowe

Male łakocie. Słodkie co nieco. A najważniejsze, że wykonane samodzielnie i zdrowsze niż wszystkie sklepowe słodycze – galaretki truskawkowe ze świeżych, polskich, słodkich truskawek! Przepyszne galaretki truskawkowe, które pokochają dzieciaki oraz dorośli.

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 1/2 szklanki cukru (lub więcej, w zależności od preferencji i słodkości truskawek)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • żelatyna (3 i 1/2 łyżeczki)

Zmiksowane truskawkiTruskawki pozbawić szypułek, dokładnie wymyć, odsączyć z nadmiaru wody i zmiksować na gładką masę z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Z powstałej masy (mi wyszło ok. 600 ml) odlać ok. 250 ml i rozpuścić w niej żelatynę (jeśli macie więcej truskawek, proponuję dać więcej żelatyny, by galaretki truskawkowe były bardziej zwarte), a następnie podgrzać masę z żelatyną, aby ta się rozpuściła (nie gotować!). Do masy z żelatyną przelać pozostałą część truskawek, całość dokładnie ze sobą wymieszać.

Masę na galaretki truskawkowe przelać do pojemnika (mój o wielkości 11×18 cm) wyłożonego folią spożywczą (lub aluminiową) i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Galaretki truskawkowe można zrobić również w osobnych mniejszych miseczkach.Truskawkowa galaretka

Schłodzoną i stężałą masę na galaretki truskawkowe wyjąć i ostrym nożem pokroić w pożądanej wielkości kawałki.

Galaretki truskawkowe można dodatkowo obtaczać w drobnym cukrze lub wiórkach kokosowych.

Z innych sezonowych owoców możecie robić galaretki o innych smakach (malinowe, jagodowe).

Smacznego!

Przeczytaj inne:
sałatka ze szpinakiem i makaronem
Sałatka z makaronem i szpinakiem

Sałatka z makaronem i szpinakiem oraz orzeszkami pinii Szpinak, zwłaszcza świeży, to bogactwo witamin i składników mineralnych. Zawiera dużo potasu,...

Zamknij