Mus truskawkowy

Mus truskawkowyMus truskawkowy

Kolejny pomysł na smaczny, lekki, puszysty mus truskawkowy. W końcu mamy sezon na truskawki, więc trzeba korzystać! Deser robi się bardzo szybko i równie szybko znika z pucharków.

Wcześniej robiłam bardziej zwarty deser truskawkowy z dodatkiem lżejszego jogurtu naturalnego. Ten mus truskawkowy jest delikatniejszy, ale nie ma w nim kawałków truskawek. Truskawkowy mus

Składniki:

  • 300 g truskawek
  • 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości wody, a następnie podgrzać i rozpuścić ją. Truskawki zmiksować na puree z dodatkiem cukru pudru jego ilość uzależniona jest od słodkości truskawek). Śmietankę kremówkę (musi być dobrze schłodzona) ubić na sztywno, połączyć ją ze zmiksowanymi truskawkami, dokładnie wymieszać i ewentualnie dosłodzić do smaku.

Do żelatyny dodać 1 łyżki musu truskawkowego, wymieszać, po czym całość przelać do pozostałego musu truskawkowego i szybko zmiksować.

Mus truskawkowy przelać do pucharków, schłodzić w lodówce przez kilka godzin do stężenia.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Tarta francuska ze szpinakiem i pomidorami
Tarta francuska ze szpinakiem

Tarta francuska ze szpinakiem, fetą, ricottą i pomidorami Proste, ale jakże zachwycające w smaku danie! Tarta francuska ze szpinakiem, z...

Zamknij