Roladki schabowe
Roladki schabowe w sosie śmietanowym
Roladki schabowe to danie, które możecie wykonać nie tylko ze schabu, ale również z piersi kurczaka (choć osobiście z kurczakiem wolę roladki w boczku lub roladki z suszonymi pomidorami i mozzarellą). Świetne i dużo fajniejsze niż zwykłe, nudne kotlety. Poza tym są o wiele zdrowsze od tradycyjnych kotletów, bo po pierwsze – bez panierki, a po drugie – nie są smażone, a pieczone. Mięso jest delikatniejsze.
Składniki:
- 6 plastrów schabu
- 6 plastrów szynki konserwowej
- 6 plastrów sera żółtego
- 2 ogórki konserwowe (opcjonalnie)
- 200 ml śmietany gęstej (można wymieszać ze śmietanką kremówką)
- tymianek
- sól
- pieprz
Każdy plaster schabu rozbić cienko tłuczkiem, oprószyć solą, pieprzem. Na każdy plaster nakładać po plasterku sera żółtego i szynki. Można dodać ćwiartkę (wzdłuż) ogórka konserwowego. Całość zwijamy dość ciasno tworząc roladkę, na koniec zapinamy wykałaczką.
Roladki schabowe ułożyć w lekko naoliwionym naczyniu żaroodpornym.
Przygotować sos śmietanowy.
Śmietanę wymieszać z ok. 100 ml wody lub bulionu, dodać sól, pieprz i tymianek lub inne ulubione przyprawy czy zioła. Sosem śmietanowym zalać roladki schabowe.
Całość wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec ok. 45-50 minut (na początku można danie przykryć folią ale mniej więcej po połowie – folię zdjąć).
Roladki schabowe podawać z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką na ciepło lub na zimno.
Smacznego!