Roladki schabowe

roladki schabowe w sosie śmietanowymRoladki schabowe w sosie śmietanowym

Roladki schabowe to danie, które możecie wykonać nie tylko ze schabu, ale również z piersi kurczaka (choć osobiście z kurczakiem wolę roladki w boczku lub roladki z suszonymi pomidorami i mozzarellą). Świetne i dużo fajniejsze niż zwykłe, nudne kotlety. Poza tym są o wiele zdrowsze od tradycyjnych kotletów, bo po pierwsze – bez panierki, a po drugie – nie są smażone, a pieczone. Mięso jest delikatniejsze.

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
  • 6 plastrów szynki konserwowej
  • 6 plastrów sera żółtego
  • 2 ogórki konserwowe (opcjonalnie)
  • 200 ml śmietany gęstej (można wymieszać ze śmietanką kremówką)
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

roladki schaboweKażdy plaster schabu rozbić cienko tłuczkiem, oprószyć solą, pieprzem. Na każdy plaster nakładać po plasterku sera żółtego i szynki. Można dodać ćwiartkę (wzdłuż) ogórka konserwowego. Całość zwijamy dość ciasno tworząc roladkę, na koniec zapinamy wykałaczką.

Roladki schabowe ułożyć w lekko naoliwionym naczyniu żaroodpornym. roladki schabowe i sos śmietanowy

Przygotować sos śmietanowy.

Śmietanę wymieszać z ok. 100 ml wody lub bulionu, dodać sól, pieprz i tymianek lub inne ulubione przyprawy czy zioła. Sosem śmietanowym zalać roladki schabowe.

Całość wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec ok. 45-50 minut (na początku można danie przykryć folią ale mniej więcej po połowie – folię zdjąć).

Roladki schabowe podawać z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Krem z dyni piżmowej
Krem z dyni piżmowej

Krem z dyni piżmowej Robiłam już krem z dyni Hokkaido i zupę dyniową z mlekiem kokosowym. Tym razem, mając dynię...

Zamknij