Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowyGulasz wieprzowy z marchewką

Czasami, w odróżnieniu od szybkich makaronowych lub ryżowych obiadów, mam ochotę na coś „konkretniejszego”, a raczej domaga się tego mój T. Robię wtedy sos mięsny i podaję z kaszą lub ziemniakami. Tym razem zrobiłam gulasz wieprzowy z dodatkiem zdrowej marchewki (tak, tak, nie mogłam pominąć czegoś zdrowego obok mięsa).

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego (np. szynki wieprzowej)
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • ulubione zioła (u mnie rozmaryn)
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz

Mięso wymyć, usunąć z niego ewentualne błony i pokroić na mniejsze kawałki (w ok. 2 cm kostkę). Oprószyć solą, pieprzem i zalać sosem sojowym i olejem. Dodać do niego rozgniecione ząbki czosnku oraz zioła, wymieszać. Mięso odstawić do lodówki na minimum godzinę.

Po tym czasie mięso wrzucić na rozgrzaną patelnię (już bez tłuszczu, bo dodaliśmy go do mięsa) i obsmażyć na rumiano z każdej strony, po czym zalać wrzącą wodą nieco ponad powierzchnię mięsa, dodać liść laurowy i ziele angielskie i dusić do miękkości. Czas gotowania uzależniony jest od rodzaju mięsa, ale godzina powinna wystarczyć.

Gdy mięso będzie już miękkie, dodać do niego obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, gotować kilka-kilkanaście minut, by zmiękła.

Po tym czasie zrobić zaklepkę z mąki (mąkę wymieszać z odrobiną wody i wlać do sosu mieszając, by nie zrobiły się grudki) lub/i dodać do sosu śmietankę.

Gulasz wieprzowy podawać z ulubioną kaszą lub ziemniakami z dodatkiem ulubionych surówek.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
babeczki kajmakowe z orzeszkami ziemnymi
Babeczki kajmakowe z orzeszkami

Babeczki kajmakowe z orzeszkami ziemnymi i czekoladą Malutkie, słodkie cudeńka. W sam raz na jeden raz. Klasyczne, kruche ciasto na...

Zamknij