Risotto cytrynowe z łososiem

Risotto cytrynowe z łososiemRisotto cytrynowe z łososiem

Kolejne risotto na mojej liście, do którego z ogromną chęcią będę wracać! Risotto cytrynowe! Idealnie rześkie, wspaniale pasujące do ryby (tym razem łososia, ale można też użyć np. dorsza).Risotto cytrynowe

Składniki na 2 porcje:

  • 3/4 szklanki ryżu do risotto
  • ok. 1 litra bulionu
  • 75 ml białego wina wytrawnego (opcjonalnie)
  • 1/2 cebuli
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki tymianku (lub kilka listków świeżego)
  • 1/3 szklanki startego sera parmezan
  • 40 g masła

W rondlu podgrzać bulion. Musi być cały czas ciepły.

W szerokim garnku roztopić masło, dodać posiekaną drobno cebulkę, poddusić ok. 4 minut, po czym wsypać ryż i kurkumę oraz tymianek, wymieszać i smażyć całość razem mieszając ok. 2-3 minut. Zalać wszystko winem, a gdy odparuje, wlać pierwszą chochlę bulionu.

Gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż, wlać kolejną niewielką porcję bulionu, co chwilę mieszając risotto i tak aż do wyczerpania płynu. Wraz z ostatnią porcją bulionu dodać startą skórkę z cytryny. Odstawić z ognia i wsypać starty parmezan. Wymieszać i nakładać na talerze.

Ponadto:

  • 300-400 g filetu z łososia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz

Łososia wymyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić na 2 porcje. Natrzeć składnikami marynaty i najlepiej odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie smażyć łososia na patelni np. grillowej: najpierw ok. 8 minut od strony skóry, następnie przerzucić na drugą stronę i smażyć kolejne 4 minuty, w międzyczasie zdejmując z łososia skórę. Następnie przerzucić ponownie na stronę, na której była skóra, chwilę zarumienić i zdjąć z patelni, wyłożyć na risotto cytrynowe.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
ciasto francuskie z brokułami i kurczakiem i papryką
Ciasto francuskie z brokułami i kurczakiem

Ciasto francuskie z brokułami i kurczakiem Bardzo fajny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego. Zamiast tradycyjnie zamykanych kopertek z ciasta francuskiego...

Zamknij