Risotto cytrynowe z łososiem
Risotto cytrynowe z łososiem
Kolejne risotto na mojej liście, do którego z ogromną chęcią będę wracać! Risotto cytrynowe! Idealnie rześkie, wspaniale pasujące do ryby (tym razem łososia, ale można też użyć np. dorsza).
Składniki na 2 porcje:
- 3/4 szklanki ryżu do risotto
- ok. 1 litra bulionu
- 75 ml białego wina wytrawnego (opcjonalnie)
- 1/2 cebuli
- skórka starta z jednej cytryny
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki tymianku (lub kilka listków świeżego)
- 1/3 szklanki startego sera parmezan
- 40 g masła
W rondlu podgrzać bulion. Musi być cały czas ciepły.
W szerokim garnku roztopić masło, dodać posiekaną drobno cebulkę, poddusić ok. 4 minut, po czym wsypać ryż i kurkumę oraz tymianek, wymieszać i smażyć całość razem mieszając ok. 2-3 minut. Zalać wszystko winem, a gdy odparuje, wlać pierwszą chochlę bulionu.
Gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż, wlać kolejną niewielką porcję bulionu, co chwilę mieszając risotto i tak aż do wyczerpania płynu. Wraz z ostatnią porcją bulionu dodać startą skórkę z cytryny. Odstawić z ognia i wsypać starty parmezan. Wymieszać i nakładać na talerze.
Ponadto:
- 300-400 g filetu z łososia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
Łososia wymyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić na 2 porcje. Natrzeć składnikami marynaty i najlepiej odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie smażyć łososia na patelni np. grillowej: najpierw ok. 8 minut od strony skóry, następnie przerzucić na drugą stronę i smażyć kolejne 4 minuty, w międzyczasie zdejmując z łososia skórę. Następnie przerzucić ponownie na stronę, na której była skóra, chwilę zarumienić i zdjąć z patelni, wyłożyć na risotto cytrynowe.
Smacznego!