Pstrąg pieczony w pomidorach
Pstrąg pieczony w pomidorach z porą
Pstrąg to ryba, która ma ogromną ilość kwasów omega-3. Rybę tą polecają dietetycy osobom z problemami układu krążenia. Pstrąg świetnie sprawdza się w wielu odsłonach: grillowany, pieczony, gotowany na parze. Można go przyrządzać w całości lub filety z niego. Ja przyrządziłam tym razem pstrąga pieczonego w pomidorach z dodatkiem pory. Danie wyszło niebanalne, wyborne, smakowite.
Składniki:
- 2 pstrągi
- 1 puszka pomidorów
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeże zioła (np. bazylia lub tymianek)
- sól
- pieprz (i/lub pieprz cytrynowy)
Pstrągi (pozbawione środków) dokładnie wymyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć je solą i pieprzem (cytrynowym) na zewnątrz oraz wewnątrz, wetrzeć przyprawy w rybę.
W rondlu rozgrzać oliwę i wrzucić na nią drobno posiekane ok. 5 cm kawałek pora oraz przeciśnięte ząbki czosnku. Chwilę poddusić i zalać pomidorami z puszki. Gotować całość ok. 15 minut do zredukowania sosu pomidorowego. Przyprawić do smaku solą (ok. pół łyżeczki), pieprzem i, w razie potrzeby (gdy pomidory są kwaśne), odrobiną cukru.
Pozostałą część pora (jasną część) pokroić w krążki (ok. 0,5 cm). Naczynie żaroodporne wysmarować lekko oliwą, ułożyć na dno krążki pora, a na pora – pstrąga. Do środka pstrągów włożyć po ok. 2 łyżki sosu pomidorowego, pozostałym sosem zalać rybę.
Całość zakryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika i zapiekać ok. 15-20 minut.
Pstrąga pieczonego w pomidorach podawać np. z ziemniakami, frytkami lub ulubioną kaszą.
Smacznego!