Chlebek dyniowo-bananowy

Chlebek dyniowo bananowyChlebek dyniowo-bananowy z płatkami owsianymi

Gdy pierwszy raz upiekłam chlebek dyniowo-bananowy mój mąż powiedział: „To jest chleb? Możesz takie piec codziennie!” 😉

Faktycznie, chlebek dyniowo-bananowy, zaraz obok chlebka bananowego, to zdrowy przysmak. Może być „ciastem do kawy”, może też stanowić bazę do kanapki z twarożkiem i dżemem czy miodem.

Jego wykonanie jest proste, ponadto długo zachowuje świeżość.Chlebek dyniowo-bananowy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (zwykłą pszenną można wymieszać z razową, orkiszową, pełnoziarnistą)
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki cukru brązowego
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 150 g puree z dyni
  • 1 dojrzały banan
  • 50 g masła
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki płynnego miodu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki pestek dyni (opcjonalnie)

W misce wymieszać ze sobą mąkę, sodę, cynamon, płatki owsiane, pestki dyni i cukier.

Roztopić masło, dodać do ostudzonego oliwę, miód, jajka. Wszystko wymieszać (można rózgą kuchenną). Dodać pokrojonego i rozgniecionego widelcem banana oraz puree z dyni. Wszystko wymieszać.

Połączyć zawartość obu misek, ale tylko do połączenia się składników, nie mieszać zbyt długo.

Chlebek z dynią i bananem   Chlebek z dynia i bananem

Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (moja o wymiarach ok. 9×25 cm). Opcjonalnie można posypać wierzch pestkami dyni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (góra-dół) i piec ok. 45 minut.

Chlebek dyniowo-bananowy wyjąć z piekarnika, ostudzić w foremce.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Deser truskawkowy
Deser truskawkowy

Deser truskawkowy Sezon truskawkowy w pełni, więc trzeba wykorzystać ten jakże wspaniały czas na desery truskawkowe! Przepis na ten deser...

Zamknij