Ciasto dyniowe

Ciasto dynioweCiasto dyniowe z mąki orkiszowej

Świetny przepis na jesienne co nieco do kawusi 🙂 Ciasto dyniowe pięknie pachnie już podczas pieczenia, aż domownikom cieknie ślinka! Trudno było nam wszystkim doczekać, aż przestygnie i zrobię do niego polewę 😉 Jedno z lepszych ciast dyniowych, jakie miałam okazję próbować. Gorąco polecam na leniwe popołudnia do kawki lub herbatki 🙂

Ciasto dyniowe można zrobić z innej niż orkiszowa mąki, można użyć nawet zwykłej pszennej mąki. Zamiast poniższych przypraw można dorzucić po prostu mieszankę przypraw do piernika. Ciasto dyniowe z bakaliami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej (użyłam pełnoziarnistej)
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 400 g (ok. 1 i 1/2 szklanki) puree z dyni
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka rodzynków
  • 1/3 szklanki pestek dyni

W jednej misce wymieszać przesianą mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami.

W drugiej misce rozbełtać jajka, dodać olej i puree z dyni.

Połączyć ze sobą zawartość obu misek (zmiksować krótko lub rózgą kuchenną – jedynie do połączenia się składników). Na koniec wrzucić rodzynki i pestki dyni (opcjonalnie można dodać posiekane orzechy włoskie), wymieszać.

Ciasto przelać do formy (moja o wymiarach 24×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto dyniowe wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (góra-dół) i piec ok. 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Składniki na polewę:

  • 200 g serka kremowego śmietankowego
  • 2 czubate łyżki masła
  • 2-3 łyżki miodu płynnego

Masło roztopić i wymieszać z płynnym miodem i serkiem. Mieszać, aby powstała jednolita masa, schłodzić kilka minut w lodówce.

Polewę rozprowadzić po cieście dyniowym. Zamiast polewy ciasto można jedynie oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
grochówka
Grochówka

Grochówka Grochówka to zupa, którą gotuję dość rzadko (jak zupę fasolową), bo o niej zapominam. Za każdym razem jednak, gdy...

Zamknij