Płatki ryżowe na mleku
Płatki ryżowe na mleku
Ekspresowy deser – płatki ryżowe na mleku! Jest to propozycja dla tych, którzy nie mają czasu, by przygotować pudding ryżowy. Płatki ryżowe na mleku świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie lub na podwieczorek. Uwielbiają je nie tylko dzieciaki, zwłaszcza, gdy ozdobimy kolorowymi świeżymi owocami.
Składniki na 2 porcje:
- 2 szklanki mleka
- ok. 10 łyżek płatków ryżowych
- 1/2 laski wanilii (opcjonalnie)
- 1-2 łyżki cukru do smaku (opcjonalnie)
- świeże owoce: borówki, maliny, truskawki, brzoskwinie, banany, nektarynki, jagody
W garnku zagotować mleko dodając wydrążone ziarenka z laski wanilii. Na wrzące mleko wsypać płatki ryżowe (ich ilość zależy od tego, jak gęste danie lubicie), dodać cukier do smaku.
Płatki ryżowe na mleku gotować ok. 3-5 minut do ich miękkości. Przelać do salaterek, wystudzić, udekorować owocami, płatkami migdałów (podprażonymi na suchej patelni przez kilka minut). Można się pokusić o przygotowanie do nich kisielu z ulubionych owoców lub syropu malinowego.
Jeśli chcecie płatki ryżowe jeść dopiero po całkowitym wystudzeniu ważna uwaga – zgęstnieją dosyć mocno z upływem czasu.
Smacznego!