Pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniaki
Zdrowsza wersja frytek. Pokochają je nie tylko dzieci. Ziemniaki nie tylko wyglądają bosko, ale tak samo smakują. Dodatek ulubionych przypraw sprawi, że na pewno znajdą wielu zwolenników.
Ziemniaki ponadto wbrew opiniom, są zdrowe! Ziemniak ma więcej witaminy C niż dynia czy jabłko! Poza tym są niskokaloryczne (stare ziemniaki mają więcej kalorii niż te młode) i mają zdrowotny wpływ na serce czy nerki.
Składniki:
- kilka sztuk niedużych ziemniaków (najlepiej odmiana do pieczenia)
- oliwa z oliwek smakowa (lub olej roślinny)
- ulubione przyprawy (ostra lub słodka papryka, rozmaryn, estragon)
- kilka ząbków czosnku (opcjonalnie)
- 1-2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Ziemniaki wyszorować, obrać. Każdy ziemniak nacinać co ok. 3 mm tak, aby nie dojeżdżać nożem do końca ziemniaka. Bardzo dobrym sposobem jest użycie do tego celu łyżki drewnianej: ziemniaka położyć na łyżkę drewnianą i ostrym nożem zrobić nacięcia. Kształt łyżki sprawi, że nóż nie dojdzie do końca ziemniaka. Po wykonaniu tej czynności każdego jeszcze raz wypłukać i wytrzeć. Do naczynia żaroodpornego wlać odrobinę oliwy na dno i ułożyć w niej ziemniaki. Posypać solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami i wkroić kilka ząbków czosnku do środka. Polać oliwą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec ok. 40 minut. Po tym czasie posmarować je masełkiem (np. pędzelkiem) i jeszcze chwilę zapiec. Sprawdzić (np. wbijając widelec lub nóż w jednego), czy są wystarczająco miękkie.
Pieczone ziemniaki podawać gorące jako dodatek do mięs.
Smacznego!