Pasta z łososia wędzonego

Pasta z łososia wędzonegoPasta z łososia wędzonego i twarożku

Po paście z makreli i paście z tuńczyka przyszła pora na pastę z łososia wędzonego 🙂 Pasty rybne są bardzo wdzięczne, robi się je szybko, a ich smak jest genialny. Wystarczy rozdrobnić rybę, połączyć ją z twarożkiem i baza pasty gotowa 🙂 Co więcej – są to zdrowe pasty rybne w porównaniu do tych, jakie znajdziemy w wielu sklepach. A i najważniejsze – takie pasty nawet i dzieciaki, które nie przepadają za rybami, polubią 😉

Dodawać do nich można ulubione składniki tworząc za każdym kolejnym razem inną pastę. Poniżej prezentuję podstawowy przepis na pastę z łososia wędzonego, którą można urozmaicać dodając do niej np. kapary, oliwki, czy też chrzan, który świetnie pasuje do tej ryby.

Składniki:

  • 100 g łososia wędzonego
  • 50-70 g twarożku (można dać twaróg półtłusty lub serek śmietankowy)
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego (gdy dodajecie serek śmietankowy, nie twaróg, można dać mniej jogurtu lub wcale)
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • sok z cytryny
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Łososia bardzo drobno posiekać. Dodać do niego twarożek i jogurt naturalny i całość wymieszać widelcem, rozdrabniając pastę z łososia. Dodać posiekany koperek, kilka kropel soku z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz.

Pastę z łososia odstawić na kilka minut, by smaki się „przegryzły”. Podawać z ulubionym pieczywem, na grzankach lub krakersach jako przystawki na przyjęciach.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
ciasteczka cytrynowe
Ciasteczka cytrynowe

Ciasteczka cytrynowe, kruche Kruche, maślane, delikatne, z nutą cytryny ciasteczka cytrynowe, w sam raz na jeden kęs. Dodatek mąki ziemniaczanej...

Zamknij