Kotlety rybno-ziemniaczane

Kotlety rybno-ziemniaczanevKotlety rybno-ziemniaczane

Kupiłam rybę, filety z dorsza. Mój T. na jej widok znów zrobił kwaśną minę… Postanowiłam więc Go mile zaskoczyć i przygotowałam kotlety rybno-ziemniaczane. Zjadł ze smakiem, aż się oblizywał 🙂

Kotlety rybno-ziemniaczane to również dobry sposób na wykorzystanie niezjedzonej grillowanej ryby z poprzedniego dnia. W przepisie użyłam surowej ryby, jednakże również można danie przygotować z rybą gotowaną lub grillowaną.

Wcześniej robiłam inne kotlety rybne, z dodatkiem marchewki. Te są nieco inne, mniej intensywne w smaku (mowa o rybie), delikatniejsze.

Składniki:

  • 350 g filetów z ryby (u mnie dorsz)
  • 500 g ziemniaków
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanych kaparów (opcjonalnie)
  • sól (ok. 1/2 łyżeczki)
  • pieprz

Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Rybę pozbawić ewentualnych ości i zmielić w malakserze.

Ziemniaki połączyć z rybą, ziołami, przyprawami i jajkiem. Dokładnie wymieszać. Lekko zwilżonymi dłońmi formować kotlety.

Ponadto:

  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia

Kotlety obtaczać z każdej strony w bułce tartej. Na rozgrzaną patelnię wlać olej, lekko zmniejszyć grzanie, by kotlety nie spaliły się z zewnątrz. Kotlety rybno-ziemniaczane smażyć po ok. 5 minut z każdej strony.

Kotlety z ryby i ziemniaków   Kotlety ziemniaczano-rybne

Podawać gorące z ulubionymi dodatkami (np. frytki, puree ziemniaczane, pieczone ziemniaki, surówki).

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Tort z rabarbarem truskawkami
Tort z rabarbarem i truskawkami

Tort z rabarbarem i truskawkami, z kremem z mascarpone Idealny, nie za słodki tort z rabarbarem i truskawkami, przełamany kremem...

Zamknij