Pasta jajeczna z awokado
Pasta jajeczna z awokado
Pasta jajeczna z awokado to świetny pomysł na zdrowe, smaczne i szybkie śniadanie. Kanapki z pastą jajeczną świetnie sprawdzą się również na lunch do pracy czy na piknik. Pastą jajeczną z awokado można też obłożyć krakersy i podać jako mini przekąski na imprezach.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Awokado przekroić na pół, wyjąć z niego pestkę, zdjąć skórę i pokroić je w kosteczkę. Skropić sokiem z cytryny i dodać do pokrojonych jajek dodając sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Pastę jajeczną z awokado połączyć z majonezem i rozetrzeć całość nieco widelcem, by nabrała ona konsystencji „papkowatej”.
Pastę jajeczną z awokado schłodzić przez kilka minut w lodówce, po czym podawać na ulubionym pieczywie, grzankach, krakersach.
Smacznego!