Omlet z cukinią
Omlet z cukinią, pomidorami i szczypiorkiem
Świetna propozycja na śniadanie lub drugie śniadanie. Omlet z cukinią, z dodatkiem pomidorów i szczypiorku to alternatywa dla zwykłej jajecznicy.
Składniki na 2 porcje:
- 4 małe jajka
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/4 cukinii
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki startego sera (np. cheddar, parmezan) – opcjonalnie
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Jajka wbić do miski, wlać mleko i wsypać mąkę, dodać sól i pieprz. Roztrzepać wszystko widelcem tak, aby masa była jednolita.
Do masy jajecznej dodać posiekany szczypiorek oraz startą na tarce o grubych oczkach cukinię (bez obierania jej). Wszystko razem wymieszać widelcem.
Na patelni o średnicy ok. 20 cm roztopić masło i na gorące wlać masę jajeczną. Cukinię rozprowadzić po całej patelni, by równomiernie się ułożyła. Gdy po bokach masa jajeczna zacznie się ścinach, delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką przesuwać ją w ten sposób, aby płynna część omletu wyleciała bezpośrednio na patelnię i też się ścinała.
Następnie na wierzch ułożyć pokrojone pomidorki (opcjonalnie posypać startym serem) i smażyć omlet około minuty do czasu, aż spód się zarumieni, a wierzch zetnie (lekko powinien być nadal wilgotny).
Szeroką łopatką złożyć omlet na pół i po 15 sekundach zsunąć na talerz.
Omlet z cukinią podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami.
Smacznego!