Naleśniki ze szpinakiem i ricottą
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą zapiekane w sosie pomidorowym
Genialne danie obiadowe lub kolacyjne. Smaczne, zdrowe i wbrew pozorom szybkie do wykonania.
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą, zapieczone pod sosem pomidorowym posmakują każdemu!
Do dania można użyć świeżego szpinaku, należy go wcześniej chwilę podsmażyć na patelni i odparować z niego nadmiar wody. Ja tym razem użyłam szpinaku mrożonego.
Składniki:
- 4 naleśniki (z ulubionego przepisu)
- 150 g mrożonego szpinaku (u mnie w liściach, ale opcjonalnie może być też rozdrobniony)
- 60 g ricotty
- 1 małe jajko
- 1 mały ząbek czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody. Dodać do niego ricottę, czosnek, jajko i przyprawy, wymieszać.
Nadzieniem posmarować usmażone wcześniej naleśniki, zwinąć w roladki. Naleśniki ze szpinakiem i ricottą ułożyć w naoliwionym naczyniu żaroodpornym.
Składniki na sos pomidorowy:
- ok. 300 ml passaty pomidorowej
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżka oliwy
- bazylia, oregano (świeże lub suszone)
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
- 100 g mozzarelli
W rondlu na oliwie zeszklić przeciśnięty czosnek, wlać pomidory, zagotować, dodać przyprawy. Gotować, aż sos zgęstnieje (ok. 10 minut).
Sosem pomidorowym polać naleśniki ze szpinakiem i ricottą.
Danie zapiekać w piekarniku przez ok. 20 minut w 200oC, na 5 minut przed końcem pieczenia, posypać startą mozzarellą.
Smacznego!