Murzynek z wiśniami i porzeczkami

Murzynek z wiśniami i porzeczkamiMurzynek z wiśniami i  czarnymi porzeczkami

Prosty do przygotowania, a jakże wspaniały w smaku murzynek z wiśniami i czarnymi porzeczkami. Idealne ciasto na pochmurne letnie popołudnia do kawy czy herbaty.

Zamiast czarnej porzeczki można dać tylko wiśnie. Murzynek będzie też dobry z malinami.

Murzynek z wiśniami wyjdzie zarówno ze świeżych jak i mrożonych owoców. Mrożone należy wcześniej rozmrozić i odsączyć z soku (sok można dolać do ciasta przed dodaniem mąki).

Składniki:

  • 200 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g wiśni
  • 100 g czarnej porzeczki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masło umieścić w rondlu razem z cukrem. Podgrzać, roztopić, dodać połamaną na kawałki czekoladę, zdjąć z ognia i rozpuścić. Masę czekoladową wystudzić, odlewając pół szklanki na polewę.

Do przestudzonej masy dodać 3 żółtka (z białek będziemy ubijać pianę, nie wyrzucać ich). Wymieszać. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia (najlepiej partiami), dokładnie wymieszać. Można mikserem na wolnych obrotach.

Białka ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej, delikatnie i dokładnie wymieszać.

Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej (spód) papierem do pieczenia (moja o średnicy 24 cm).

Owoce oprószyć mąką ziemniaczaną i ułożyć na wierzchu ciasta. Część można powciskać nieco w murzynka.

Murzynek z wiśniami i porzeczkami wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika (góra-dół) i piec ok. 40 minut.

Ponadto:

  • ok. 50 g gorzkiej czekolady

Czekoladę roztopić i wymieszać z wcześniej odlaną mieszanką czekoladową. Przestudzoną polewę wylać na murzynka.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
kandyzowana skórka pomarańczowa
Kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczy Uważam, że samodzielnie wykonana kandyzowana skórka pomarańczy jest najlepsza. I szczerze przyznam, że długo zwlekałam ze zrobieniem...

Zamknij