Placki cynamonowe z jabłkami

Placki cynamonowe z jabłkamiPlacki cynamonowe z jabłkami i orzechami

Placki cynamonowe z dodatkiem jabłek, orzechów i rodzynek to alternatywa do od dawna mi znanych placków z jabłkami i bananami.

Placki cynamonowe robi się bardzo szybko, a podczas pieczenia zapach jest tak niesamowity, że nie można doczekać się konsumpcji (kilka placków zniknęło już podczas pieczenia).

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej (można zastąpić lub wymieszać z pełnoziarnistą lub nawet żytnią)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jabłka (najlepiej kwaśnej odmiany, np. szara reneta)
  • garść rodzynek
  • garść orzechów włoskich (bez skorupek)
  • olej do smażenia (lub 2 łyżki dodać do ciasta)

Jajka, mleko, mąkę i cynamon umieścić w misce i zmiksować mikserem na gładką masę pozbawioną grudek. Ciasto na placki cynamonowe odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny.

Rodzynki i orzechy zalać wrzątkiem, po ok. 5 minutach odcedzić.

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.

Do ciasta dodać jabłka, orzechy i rodzynki, wszystko dokładnie wymieszać.

Na patelnię wlać nieco oleju (ja dodałam oleju do ciasta i placki smażyłam na nieprzywierającej teflonowej patelni już bez użycia tłuszczu) i nakładać łyżką ciasto (1-2 łyżki ciasta na placka). Placki cynamonowe smażyć kilka minut do zarumienienia, po czym przerzucić na drugą stronę (za pomocą widelca lub łopatki). Smażyć kolejną minutę.

Placki cynamonowe smażone na oleju odkładać na ręcznik papierowy, aby wsiąknął w niego nadmiar tłuszczu.

Ponadto:

  • cukier puder
  • cynamon

Cukier puder wymieszać z cynamonem, oprószyć placki cynamonowe z jabłkami.

Opcjonalnie placki cynamonowe z jabłkami i orzechami można podać polane syropem klonowym, miodem lub ze śmietaną i cukrem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Zupa kalafiorowa
Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa Alternatywą dla kremu z kalafiora jest zupa kalafiorowa. Jest to danie bardziej pożywne, ale nie mniej smaczne. Zupa...

Zamknij