Makaron z pesto brokułowym

Makaron z pesto brokułowymMakaron z pesto brokułowym

Dla wielbicieli brokułów, zdecydowanie. Smaczna i zdrowa wersja makaronu z brokułami. Pesto z brokułów jest proste do przygotowania, a smak jest naprawdę rewelacyjny. To odmienna wersja makaronu z brokułami, która powinna Was zachwycić.

Składniki na 2 porcje:Brokuły i parmezan

  • 160-180 g ulubionego makaronu
  • 1/2 brokuła
  • 100 g twarogu półtłustego (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g sera parmezan (lub podobnego twardego)
  • oliwa z oliwek
  • garść orzeszków pinii (lub migdałów, orzechów włoskich, pestek słonecznika)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • kawałek papryczki chilli
  • sól
  • pieprz

Brokuł podzielić na mniejsze różyczki, opłukać pod bieżącą wodą. W garnku zagotować posoloną wodę, wrzucić brokuły i gotować ok. 3-4 minuty. Brokuły odcedzić. Odłożyć kilka mniejszych różyczek, pozostałe przerzucić do malaksera.

Do malaksera z brokułami dodać obrane ząbki czosnku, pokrojony na mniejsze części (lub starty) parmezan, orzeszki, sok z cytryny, chilli, oliwę z oliwek (ok. 3 łyżki, ilość uzależniona jest od konsystencji pesto, po zmiksowaniu można dolać nieco więcej, gdy będzie za mało) oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odlać i połączyć z przygotowanym pesto brokułowym. Do makaronu z pesto brokułowym dorzucić odłożone wcześniej różyczki brokuła, wkruszyć twaróg.

Makaron z pesto brokułowym podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
makaron-z-grzybami
Makaron z sosem grzybowym

Makaron z sosem grzybowym Jesienią, po grzybobraniu, zaraz obok risotto z grzybami, to obowiązkowe danie w moim menu :) Najlepiej...

Zamknij