Makaron z pesto brokułowym
Makaron z pesto brokułowym
Dla wielbicieli brokułów, zdecydowanie. Smaczna i zdrowa wersja makaronu z brokułami. Pesto z brokułów jest proste do przygotowania, a smak jest naprawdę rewelacyjny. To odmienna wersja makaronu z brokułami, która powinna Was zachwycić.
- 160-180 g ulubionego makaronu
- 1/2 brokuła
- 100 g twarogu półtłustego (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- 50 g sera parmezan (lub podobnego twardego)
- oliwa z oliwek
- garść orzeszków pinii (lub migdałów, orzechów włoskich, pestek słonecznika)
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- kawałek papryczki chilli
- sól
- pieprz
Brokuł podzielić na mniejsze różyczki, opłukać pod bieżącą wodą. W garnku zagotować posoloną wodę, wrzucić brokuły i gotować ok. 3-4 minuty. Brokuły odcedzić. Odłożyć kilka mniejszych różyczek, pozostałe przerzucić do malaksera.
Do malaksera z brokułami dodać obrane ząbki czosnku, pokrojony na mniejsze części (lub starty) parmezan, orzeszki, sok z cytryny, chilli, oliwę z oliwek (ok. 3 łyżki, ilość uzależniona jest od konsystencji pesto, po zmiksowaniu można dolać nieco więcej, gdy będzie za mało) oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odlać i połączyć z przygotowanym pesto brokułowym. Do makaronu z pesto brokułowym dorzucić odłożone wcześniej różyczki brokuła, wkruszyć twaróg.
Makaron z pesto brokułowym podawać od razu po przygotowaniu.
Smacznego!