Mini beziki
Kakaowe beziki z kremem orzechowym
Bardzo słodkie, bardzo smaczne, bardzo wciągające… Tak można je określić w skrócie.
Kakaowe beziki są lekkie i delikatne, chrupią z każdym kęsem, a krem pomiędzy nimi dodaje im uroku i słodyczy.
Składniki:
- 3 białka
- 160 g drobnego cukru lub cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać bardzo powoli i małymi ilościami cukier, cały czas ubijając. Na sam koniec dodać sok z cytryny i kakao, zmiksować. Całą masę przełożyć do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia i na niego wyciskać z rękawa cukierniczego bezy zostawiając między nimi odstępy. Wstawić do nagrzanego do 140oC piekarnika i piec ok. 40-50 minut. Wystudzić przy uchylonym piekarniku.
Ponadto:
- krem orzechowy
Wysuszone i ostudzone beziki przełożyć kremem orzechowym.
Jeśli dla kogoś kupny krem orzechowy jest zbyt słodki, można pokusić się o zrobienie kremu czekoladowego ze śmietanką kremówką:
- 50 ml śmietany kremówki
- 40 g gorzkiej czekolady (lub mlecznej)
Schłodzoną kremówkę ubić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wystudzoną dolewać powoli do ubitej śmietany, miksując. Schłodzić, aby krem stężał. Przekładać nim beziki, schłodzić.
Można też pokusić się o samodzielne sporządzenie masła orzechowego. Jest to nieco bardziej pracochłonna wersja, ale warto!
Zapraszam do wykorzystania przepisów z wykorzystaniem żółtek.
Smacznego!