Mini beziki

Beziki-z-nutelląKakaowe beziki z kremem orzechowym

Bardzo słodkie, bardzo smaczne, bardzo wciągające… Tak można je określić w skrócie.

Kakaowe beziki są lekkie i delikatne, chrupią z każdym kęsem, a krem pomiędzy nimi dodaje im uroku i słodyczy.

Składniki:

  • 3 białka
  • 160 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać bardzo powoli i małymi ilościami cukier, cały czas ubijając. Na sam koniec dodać sok z cytryny i kakao, zmiksować. Całą masę przełożyć do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia i na niego wyciskać z rękawa cukierniczego bezy zostawiając między nimi odstępy. Wstawić do nagrzanego do 140oC piekarnika i piec ok. 40-50 minut. Wystudzić przy uchylonym piekarniku.

Ponadto:

  • krem orzechowy

Wysuszone i ostudzone beziki przełożyć kremem orzechowym.

Jeśli dla kogoś kupny krem orzechowy jest zbyt słodki, można pokusić się o zrobienie kremu czekoladowego ze śmietanką kremówką:

  • 50 ml śmietany kremówki
  • 40 g gorzkiej czekolady (lub mlecznej)

Schłodzoną kremówkę ubić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wystudzoną dolewać powoli do ubitej śmietany, miksując. Schłodzić, aby krem stężał. Przekładać nim beziki, schłodzić.

Można też pokusić się o samodzielne sporządzenie masła orzechowego. Jest to nieco bardziej pracochłonna wersja, ale warto!

Zapraszam do wykorzystania przepisów z wykorzystaniem żółtek.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
muffinki kukurydziane z jagodami
Kukurydziane muffiny z jagodami

Kukurydziane muffiny z jagodami Przepisem zainspirowała mnie Nigella. Były to pierwsze w moim życiu muffinki z jagodami, jakie zrobiłam. Od...

Zamknij