Bezy z kremem czekoladowym

bezy z kremem czekoladowymBezy z kremem czekoladowym i truskawkami

Beza to doskonały sposób wykorzystania białek, które pozostaną nam z przygotowania innych wypieków. Są lekkie, delikatne, chrupiące z zewnątrz i lekko ciągnące się w środku. Bezy z kremem czekoladowym zrobiłam, gdy zostały mi białka z przygotowania oponek serowych.

Białka doskonale nadają się do mrożenia, więc jeśli Wam zostaną z przygotowania jakiegoś wypieku, śmiało można je zamrozić.

Składniki na ok. 6 sztuk:

  • 4 białka
  • 200 g cukru drobnego do wypieków lub cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny

Białka przelać do wysokiej miski, dodać szczyptę soli i ubijać je do czasu, aż będą miały stałą konsystencję (można przewrócić miskę i jeśli białka nie wyciekają, są ubite). Od tego czasu stopniowo dodawać porcje cukru cały czas miksując na najwyższych obrotach. Masa powinna być lśniąca i zwarta.

Na blaszce piekarnika wyłożyć papier do pieczenia, a na niego łyżką nałożyć bezy (biorąc pod uwagę, że bezy nieco rosną podczas pieczenia), delikatnie je spłaszczyć.

Bezy wstawić do nagrzanego do 120oC piekarnika (góra-dół), po czym niemal od razu zmniejszyć grzanie do ok. 100oC. Bezy piec ok. 2 godzin. Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki piekarnika, aby bezy wyschły. Śmiało można przygotować je dzień lub nawet dwa dni wcześniej.

Składniki na krem czekoladowy:

  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • cukier puder (opcjonalnie, do smaku)

Śmietankę kremówkę wlać do garnka, podgrzać ale nie gotować, zdjąć z ognia. Do mocno podgrzanej śmietanki kremówki wrzucić połamaną na kostki czekoladę, pozostawić do roztopienia się jej, wymieszać, ostudzić i schłodzić.

Schłodzoną śmietanę z czekoladą ubić mikserem na sztywno dodając do smaku cukier puder.

Ponadto:

  • ulubione owoce (truskawki, maliny)bezy z kremem czekoladowym i truskawkami

Na bezy nakładać krem czekoladowy, udekorować je świeżymi, wymytymi i osuszonymi owocami.

Bezy z kremem czekoladowym są idealne wiosną, latem, gdyż wtedy mamy dostęp do świeżych, pysznych owoców i wtedy to właśnie chce nam się lekkich deserów.

Bezy z kremem czekoladowym podawać od razu po przygotowaniu, gdyż gdy za długo krem będzie na nich leżał, bezy zmiękną.

Zapraszam też do obejrzenia i wypróbowania pozostałych przepisów z działu BEZY.

Zapraszam do wykorzystania przepisów z wykorzystaniem żółtek.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
pieczona szynka
Szynka pieczona

Szynka pieczona W większości sklepów wędlina jest tak napakowana polepszaczami smaku, chemią, konserwantami, że każdy rodzaj szynki ma taki sam...

Zamknij