Sernik z musem truskawkowym

Sernik z musem truskawkowym najlepszySernik z musem truskawkowym

Idealny! Pyszna, mocno serowa dolna warstwa i orzeźwiająca, piankowa warstwa truskawkowa. Całość świetnie się uzupełnia i tak też smakuje.

Sernik z musem truskawkowym nie jest za słodki, więc świetnie sprawdzi się na wiosenno-letnie dni.Sernik z musem truskawkowym

Składniki na spód:

  • 55 g masła
  • 200 g ciastek maślanych

Masło rozpuścić w rondlu.

Ciastka pokruszyć malakserem lub ręcznie (np. tłuczkiem) na drobny piasek. Wrzucić je do masła, wymieszać.

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód) i wyłożyć ciastkami spód. Wyrównać, uklepać, schłodzić w lodówce.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera twarogowego (np. z wiaderka)
  • 1,3 szklanki cukru drobnego do wypieków
  • 5 jajek
  • 1 budyń śmietankowy

Ser, cukier i budyń zmiksować mikserem do połączenia się składników. Dodawać po jednym jajku, po dodaniu każdego krótko miksować, jedynie do połączenia się jajka z serem.

Masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód. Sernik wstawić do nagrzanego do 180oC (góra-dół) piekarnika, po czym niemal od razu zmniejszyć temperaturę do 120oC i piec ok. 1,5 godziny lub nieco dłużej. Wierzch sernika powinien być ścięty.

Sernik wystudzić przy otwartym piekarniku.

Składniki na mus truskawkowy:

  • 500 g truskawek (najlepiej świeżych ale mogą być też mrożone)
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 350 g jogurtu naturalnego (lub maślanki)
  • 4 łyżki cukru (lub więcej, w zależności od słodkości truskawek)

Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody.

Truskawki pokroić na kawałki, wsadzić do garnka razem z cukrem, zagotować, po czym zblendować na gładki mus. Dodać do nich rozpuszczoną galaretkę, wystudzić.

Gdy mus truskawkowy będzie chłodny, dodać do niego maślankę (jogurt), dokładnie wymieszać.

Mus truskawkowy wylać na schłodzony spód serowy. Całość wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Sernik z musem truskawkowym podawać schłodzony, przybrany świeżymi truskawkami. Przechowywać w lodówce do 5 dni.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Ryba z czosnkiem i ziołami
Ryba z czosnkiem i ziołami

Ryba z czosnkiem i ziołami Pomysł na obiad, zdrowy, dietetyczny - ryba z czosnkiem i ziołami, oblana masełkiem i zapieczona...

Zamknij