Łosoś z jarmużem

Łosoś z jarmużem w papilotachŁosoś z jarmużem w papilotach

Szybki do przygotowania i bardzo smaczny łosoś z jarmużem zapiekany w papilotach. Nieco inny smak dzięki dodatkowi imbiru sprawia, że danie nabiera nieco orientalnego wyrazu. Łosoś z tego przepisu wychodzi bardzo soczysty (nie można go tylko za długo trzymać w piecu).

Łosoś z jarmużem w papilotach to również danie dość wykwintne, bardzo ładnie się prezentuje, można więc przygotować je na uroczystości (każdemu wręczyć małą paczuszkę z ciekawą zawartością).Łosoś w papilotach z jarmużem

Składniki na 2 porcje:

  • ok. 350 g filetu z łososia
  • 2 spore garście posiekanego jarmużu (2 spore liście)
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie można zamienić na oliwę z oliwek)

Łososia wymyć, odciąć od skóry, wyjąć ewentualne ości, dobrze wysuszyć i przekroić na 2 części.

Jarmuż oderwać od twardych łodyżek, posiekać, dobrze wymyć i osuszyć. Skropić mieszanką: 1 łyżeczki soku z limonki, 1 łyżeczki sosu sojowego i 1 łyżeczki oliwy z oliwek.

W miseczce połączyć ze sobą: posiekany koperek, starty imbir, 1 łyżeczkę soku z limonki, pozostały sos sojowy, olej sezamowy. Marynatą polać łososia i odstawić na ok. pół godziny.

Łosoś z imbirem   Łosoś z jarmużem

Przygotować 2 kawałki folii aluminiowej i 2 kawałki papieru do pieczenia. Papier położyć na folię aluminiową, a na papier wyłożyć po kawałku łososia, na niego wysypać jarmuż. Wszystko zawinąć papierem, a następnie szczelnie folią aluminiową. Pakunki położyć na blaszce do pieczenia z piekarnika.

Łososia z jarmużem w papilotach wstawić do nagrzanego do 190oC piekarnika i piec ok. 20 minut.

Łososia z jarmużem w papilotach podawać z kaszą jaglaną lub kuskus. Ja dodatkowo podałam go obok czerwonej kapusty.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
risotto z grzybami leśnymi
Risotto z grzybami

Risotto z grzybami leśnymi Sezon grzybowy rozpoczęty! W lesie mnóstwo pięknych, pachnących grzybów, które aż się proszą o zerwanie i...

Zamknij