Makaron z pesto z rukoli z łososiem
Makaron z pesto z rukoli z łososiem
Szybkie i smaczne danie, bogate w wiele witamin i kwasy omega-3. Makaron z pesto z rukoli, z dodatkiem smażonego łososia na pewno Wam posmakuje.
- 3 garście rukoli
- 2 łyżki orzeszków pinii (można zastąpić pestkami słonecznika)
- 3 łyżki startego sera parmezan
- 1/2 ząbka czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Orzeszki zarumienić lekko na suchej patelni. Rukolę wypłukać, osuszyć, posiekać z grubsza. Wraz z pozostałymi składnikami pesto wrzucić do blendera i zmiksować na gładką pastę, dolewając oliwy, by uzyskać konsystencję aksamitnej pasty i doprawiając do smaku.
Ponadto:
- ok. 150 g makaronu (u mnie pappardelle)
- ok. 200 g filetu z łososia
- 1 łyżeczka sezamu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, w międzyczasie odlać ok. 1/2 szklanki wody z gotującego się makaronu.
Łososia wymyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pozbawić ości. Oprószyć solą, pieprzem, sezamem, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Położyć na rozgrzanej patelni skórą do dołu, smażyć ok. 7 minut, po czym przerzucić na drugą stronę, smażyć ok. 3 minut, zdejmując w międzyczasie skórę. Ponownie przerzucić na drugą stronę i podsmażyć ok. 1 minuty. Zdjąć z patelni i podzielić na mniejsze cząstki.
Makaron odlać i przerzucić z powrotem do garnka, w którym się gotował. Dodać pesto z rukoli i w razie potrzeby nieco odlanej wody z makaronu. Całość delikatnie wymieszać, podgrzewając.
Makaron z pesto z rukoli wyłożyć na talerze, dodać cząstki łososia, podawać od razu.
Smacznego!