Kuskus z rukolą i awokado
Sałatka kuskus z rukolą i awokado
Świetna, szybka sałatka, zdrowa i kolorowa. Jest lekko pikantna, a pasuje na każdą porę: drugie śniadanie, lunch w pracy, czy lekką kolację.
Łatwostrawna i zawierająca sporo białka kasza kuskus, obniżające cholesterol ale nieco bardziej kaloryczne awokado i mająca bogatą zawartość witamin rukola – te składniki w tej sałatce to mix doskonały. Do tego kilka idealnie pasujących dodatków, smaczna oliwa i Voila – sałatka gotowa 🙂
- 1 niepełna szklanka kaszy kuskus
- 3-4 garście rukoli
- 1 dojrzałe awokado
- 1 pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
- kilka czarnych oliwek
- kilka sztuk pomidorów suszonych z zalewy
- kilka gałązek szczypiorku
- bulion (mniej więcej 2x tyle, co kaszy kuskus)
- 4 łyżki oliwy, najlepiej chilli
Kaszę wsypać do miski i zalać gorącym bulionem tak, aby wody było o ok. 0,5 cm więcej. Odstawić do napęcznienia. Rukolę, pomidora i awokado dokładnie wymyć. Pomidora pokroić na cząstki, awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę (przy pomocy noża: wbić nóż w pestkę, lekko ją przekręcić), wyjąć je ze skóry i pokroić w kostkę. Oliwki pokroić w plasterki, pomidory z zalewy w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Do kaszy kuskus wlać oliwę i rozdrobnić ją widelcem. Dodać pokrojony szczypiorek, oliwki, pomidory. Na koniec sałatkę wymieszać z rukolą i awokado. W razie potrzeby doprawić pieprzem.
Smacznego!