Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety z kiszoną kapustą i grzybami to jedno z moich ulubionych dań, jakie robię jesienią. Fakt, że jest przy nich trochę pracy, bo trzeba usmażyć sporą ilość naleśników, ale według mnie ostateczny smak krokietów jest wart tego, by spędzić w kuchni trochę czasu.
Krokiet to potrawa składająca się z naleśnika i farszu.
Krokiety z kapustą i grzybami najlepiej smakują oczywiście z barszczem czerwonym. Nie każę Wam go robić specjalnie, gdyż to zajęłoby dużo więcej czasu, można użyć tego, który sprzedawany jest w kartonach (tylko zwróćcie uwagę na skład!), jest całkiem dobry po doprawieniu.
Składniki na ok. 16 sztuk:
- usmażone naleśniki według ulubionego przepisu
- 1 kg kapusty kiszonej
- ok. 2 szklanki suszonych grzybów
- 1 spora cebula
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- sól
- pieprz
Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku, jednakże nie wylewać go, a pozostawić, gdyby się okazało, że kapusta jest za mało kwaśna, ja osobiście wolę wyraźną, kwaśną wersję. Kapustę włożyć do garnka, wlać odrobinę wody na dno, dodać ziele angielskie i listek laurowy i gotować.
Suszone grzyby zalać wrzątkiem, chwilę je w nim moczyć, po czym odlać wodę, wlać świeżą i zagotować. Gotować kilka-kilkanaście minut. Wyjąć grzyby z wody i pokroić na mniejsze kawałki (ja lubię czuć grzyby jedząc krokiety z kapustą i grzybami, więc nie rozdrabniam ich za bardzo). Grzyby dorzucić do kapusty, a wodę, w której się moczyły, również wlać do garnka z kapustą.
Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oleju do zarumienienia. Całość wlać do kapusty.
Kapustę z grzybami gotować ok. 30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem i w razie konieczności dodać odciśnięty wcześniej kwas z kapusty. Kapusta z grzybami powinna być bardzo wyrazista w smaku.
Kapustę można pokroić drobniej. Ja osobiście tego nie robię, bo nie lubię rozdrobnionej kapusty.
Ponadto:
- 2 jajka
- spora ilość bułki tartej
- olej do smażenia
Na każdego usmażonego naleśnika na środku kłaść sporą łyżkę farszu z kapusty i grzybów. Do środka zwinąć dwa przeciwległe brzegi naleśnika (boczne – patrząc na wprost) a następnie zwinąć w rulon krokieta.
Jajka rozbić widelcem w głębokim talerzu, na drugi wysypać bułkę tartą. Na patelni rozgrzać olej.
Każdego zwiniętego krokieta z kapustą i grzybami maczać w jajku, a następnie w bułce tartej (robiąc panierkę). Krokiety z kapustą i grzybami układać na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju i smażyć do zarumienienia (zmniejszając temperaturę, aby krokiety się nie spaliły z zewnątrz, a w środku również były ciepłe).
Krokiety z kapustą i grzybami podawać oczywiście z barszczem czerwonym.
Smacznego!