Krem ze szpinaku
Krem ze szpinaku i ziemniaków
Bardzo smaczna, bardzo zdrowa zupa krem ze szpinaku i ziemniaków, z delikatnym serkiem twarogowym i żółtkiem. Bogactwo smaku, bomba witaminowa idealna dla każdego.
Składniki:
- 250 g świeżego szpinaku
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- ok. 0,75 l wody lub bulionu warzywnego lub drobiowego
- 200 g serka twarogowego
- 1/2 małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Ziemniaki obrać, wymyć, pokroić w niewielką kostkę. Szpinak dokładnie wymyć. Cebulę i czosnek posiekać.
W garnku rozgrzać oliwę i poddusić na niej (na niewielkim ogniu) cebulę i czosnek. Po ok. 3 minutach dodać pokrojone ziemniaki, smażyć ok. 1-2 minuty. Dodać szpinak, podsmażyć krótko, aż nieco zwiędnie, po czym wlać wodę i gotować całość ok. 15 minut na niewielkim ogniu.
Całość zmiksować na gładki krem dodając serek i przyprawy do smaku.
Krem ze szpinaku podawać z grzankami, serkiem mascarpone lub mozzarella, z pokruszonym żółtkiem.
Smacznego!