Krem z białych warzyw
Krem z białych warzyw
Przepyszna i bardzo zdrowa zupa krem z białych warzyw. Do jej przygotowania użyłam młodych warzyw: seler, pietruszkę i ziemniaki. Polecam ją robić zwłaszcza latem, z młodych, świeżych warzyw.
Składniki:
- 1 nieduży młody seler
- 1 korzeń pietruszki
- 2-3 młode ziemniaki
- 1/2 ząbka czosnku
- 1/2 szalotki
- bulion warzywny lub woda
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Warzywa obrać, wymyć i pokroić w kostkę.
W garnku podgrzać oliwę z oliwek i poddusić na niej posiekany czosnek i szalotkę. Wrzucić wszystkie warzywa i całość chwilę przesmażyć, mieszając. Warzywa zalać gorącym bulionem (wlać go tylko tyle, aby płyn zakrył warzywa). Zupę gotować ok. 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Warzywa zmiksować na gładki krem dodając szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Opcjonalnie można wlać śmietankę kremówkę (ok. 100 ml), dzięki czemu krem będzie delikatniejszy.
Krem z białych warzyw podawać z grzankami, plastrem chrupiącego, zarumienionego boczku lub szynki albo z ulubionymi pestkami (np. dyni, słonecznika). Ja zrobiłam pełnoziarniste grzanki pieczone z rozmarynem i czosnkiem i do tego podpieczone kawałki dobrej szynki.
Składniki na grzanki:
- 2-3 kromki chleba pełnoziarnistego
- 3 łyżki oliwy z oliwek (może być smakowa)
- kawałek gałązki rozmarynu
- 1 ząbek czosnku
Chleb pokroić w kostkę. Na patelni podgrzać oliwę, wrzucić pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek oraz kostki chleba i listki rozmarynu. Wszystko razem smażyć, aż grzanki będą chrupiące.
Smacznego!