Krem z selera naciowego

Zupa krem z selera naciowego i groszkuZupa krem z selera naciowego i groszku

Bardzo zdrowa, dietetyczna zupa krem z selera naciowego z dodatkiem zielonego groszku. Krem z selera naciowego jest rozgrzewający jednak wspaniale pasuje na wiosenne dni. Dodatek groszku nadaje mu delikatności i pięknego koloru, możecie go jednak śmiało pominąć i zrobić zupę z samego selera naciowego. Można do zupy dodać również seler w korzeniu, co ja uczyniłam i nie zawiodłam się smakiem.

Składniki:

  • ok. 6-8 lasek selera naciowego
  • 2 ziemniaki
  • mały kawałek selera w korzeniu
  • 1/2 szklanki groszku zielonego mrożonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Zupa krem z selera naciowegoZiemniaki i seler w korzeniu obrać, wymyć, pokroić w kostkę, wrzucić do rondla. Seler naciowy wymyć, ewentualnie usunąć twarde części i włókna, pokroić w mniejsze kawałki, dodać do garnka. Wrzucić też groszek zielony oraz posiekany ząbek czosnku. Całość zalać wodą (lub bulionem np. z kostki rosołowej) jedynie tak, aby warzywa były przykryte wodą, nie za dużo. Krem z selera naciowego gotować tak długo, aż warzywa zmiękną. Ok. 20-30 minut. Po tym czasie wlać sok z cytryny.

Gdy warzywa będą miękkie, całość zblendować na gładki krem (w razie konieczności przetrzeć przez sitko).

Do kremu z selera naciowego dodać śmietankę kremówkę oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Zamiast tłustej śmietanki można dodać zwykłą śmietanę 12% lub 18% bądź jogurt naturalny. Dla złamania smaku można też dodać mleczko kokosowe, bardzo fajnie przełamie smak selera.

Krem z selera naciowego podawać gorący z grzankami, groszkiem ptysiowym, pestkami np. dyni. Można posypać świeżym posiekanym koperkiem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
ciasto kajmakowe
Ciasto kajmakowe

Ciasto kajmakowe (bez pieczenia - z krakersami) Ciasto, do którego niepotrzebny jest nawet piekarnik. Słone, kruche krakersy przełożone słodką masą...

Zamknij