Kopytka z serem

Kopytka z seremKopytka z serem

Przedstawiałam Wam już przepis na tradycyjne kopytka, na pierogi leniwe, a teraz przyszła pora na pomieszanie tych dwóch dań tak, by powstały kopytka z serem (kopytka z twarogiem).kopytka z serem białym

Kopytka z serem osobiście lubię w wersji na słodko, albo ze śmietaną (lub jogurtem), cukrem i cynamonem, albo z roztopionym masełkiem i bułką tartą. Znam również osoby, które kopytka z serem jadają ze skwarkami i cebulką podpieczoną na patelni.

Ilość twarogu w stosunku do ziemniaków to kwestia indywidualnych gustów. Ja preferuję nieco więcej twarogu niż totalne minimum, ale oczywiście możecie te proporcje zmienić.

Składniki:

  • 1/5 kg ziemniaków
  • 250 g twarogu (półtłustego)
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (+ do posypywania)
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

kopytka z twarogiemZiemniaki obrać i ugotować. Ciepłe przecisnąć przez praskę lub zbić tłuczkiem. Ostudzić. Do ostudzonych ziemniaków dodać twaróg, jajko i obie mąki. Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej wyrobić dłońmi, w razie potrzeby podsypując mąką pszenną. Z jej ilością nie przesadzać, gdyż im jej mniej, tym kopytka z serem będą smaczniejsze.

Ciasto na kopytka z serem podzielić na mniejsze porcje i z każdej uformować wałeczek, rolując go na stolnicy. Ciasto kroić na kawałki pożądanej wielkości (ok. 1,5-2 cm) pod lekkim skosem. Technikę tą pokazałam na zdjęciach przy kopytkach.

W sporym garnku zagotować wodę (dość sporo) z dodatkiem soli (ok. 1 łyżeczki). Na wrzącą wodę wrzucać kopytka z serem (partiami, nie wszystkie na raz) i gotować je do 2-3 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Kopytka z serem wyjmować łyżką cedzakową na talerz.

Kopytka z serem podawać w ulubionej wersji. Dobrze smakują też następnego dnia odgrzewane na patelni z odrobiną masełka.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
kotlet de volaille
Kotlet de volaille

Kotlet de volaille Kotlet de volaille to zwinięta w rulon pierś z kurczaka z nadzieniem. Standardowo do środka dodaje się...

Zamknij