Kopytka z serem
Kopytka z serem
Przedstawiałam Wam już przepis na tradycyjne kopytka, na pierogi leniwe, a teraz przyszła pora na pomieszanie tych dwóch dań tak, by powstały kopytka z serem (kopytka z twarogiem).
Kopytka z serem osobiście lubię w wersji na słodko, albo ze śmietaną (lub jogurtem), cukrem i cynamonem, albo z roztopionym masełkiem i bułką tartą. Znam również osoby, które kopytka z serem jadają ze skwarkami i cebulką podpieczoną na patelni.
Ilość twarogu w stosunku do ziemniaków to kwestia indywidualnych gustów. Ja preferuję nieco więcej twarogu niż totalne minimum, ale oczywiście możecie te proporcje zmienić.
Składniki:
- 1/5 kg ziemniaków
- 250 g twarogu (półtłustego)
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mąki pszennej (+ do posypywania)
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Ziemniaki obrać i ugotować. Ciepłe przecisnąć przez praskę lub zbić tłuczkiem. Ostudzić. Do ostudzonych ziemniaków dodać twaróg, jajko i obie mąki. Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej wyrobić dłońmi, w razie potrzeby podsypując mąką pszenną. Z jej ilością nie przesadzać, gdyż im jej mniej, tym kopytka z serem będą smaczniejsze.
Ciasto na kopytka z serem podzielić na mniejsze porcje i z każdej uformować wałeczek, rolując go na stolnicy. Ciasto kroić na kawałki pożądanej wielkości (ok. 1,5-2 cm) pod lekkim skosem. Technikę tą pokazałam na zdjęciach przy kopytkach.
W sporym garnku zagotować wodę (dość sporo) z dodatkiem soli (ok. 1 łyżeczki). Na wrzącą wodę wrzucać kopytka z serem (partiami, nie wszystkie na raz) i gotować je do 2-3 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Kopytka z serem wyjmować łyżką cedzakową na talerz.
Kopytka z serem podawać w ulubionej wersji. Dobrze smakują też następnego dnia odgrzewane na patelni z odrobiną masełka.
Smacznego!